Klaus Iohannis, prima conferință de presă din acest an. „Mă voi vaccina public vineri, 15 ianuarie. Nu sunt întrunite condițiile pentru relaxare”

0

Președintele Klaus Iohannis susține, marți seara, la Palatul Cotroceni, prima conferință de presă din 2021. În a doua parte a anului trecut, Klaus Iohannis a organizat aproape în fiecare săptămână sesiuni de răspunsuri la întrebările legate de actualitatea politică, socială și medicală. Acum, șeful statului a anunțat când se va vaccina împotriva COVID-19.
Președintele României, Klaus Iohannis, susține marți, 12 ianuarie, ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă. Președintele a anunșat data la care se va vaccina public împotriva noului coronavirus.

„Nu cred că s-a produs nicio neîncredere (pentru că președintele nu s-a vaccinat la începutul campaniei n.r.). Am participat la aceată decizie, ca în prima etapă să fie vaccinat tot personalul medical. Prima etapă se va încheia la sfârșitul acestei săptămâni. Nu am dorit nici eu, nici premierul să ne băgăm în față. Vineri, pe 15 ianuarie, începe a doua etapă de vaccinare. Pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua, eu mă voi vaccina public vineri pe 15 ianuarie”, a spus Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări venite din partea jurnaliștilor.

Klaus Iohannis: Vaccinarea în masă e singura soluție pentru reîntoarcerea la normalitate
„Ne aflăm la începutul unui an extrem de important pentru dezvoltarea viitoare a României… După un an extrem de dificil, marcat de nenumărate sacrificii, în care prea mulți au pierdut lupta cu coronavirusul, acum ne aflăm într-un an al speranței al revenirii la normalitate. Vaccinarea în masă e singura soluție pentru reîntoarcerea la normalitate”, a declarat Klaus Iohannis în debutul conferinței de presă.

De succesul campaniei de vaccinare depinde evitarea unei crize profunde, care poate lăsa urme adânci în economie, educație… „Este esențial ca această campanie de vaccinare să reușescă, astfel încât să obținem o imunizare la nivel național”, a mai spus Klaus Iohannis.
Campania de vaccinare trebuie făcută mult mai intens decât s-a făcut până acum, a precizat Klaus Iohannis. El consideră că este important ca mai multe personalități publice și politice să dea exemplul personal în acest sens. „Eu sunt convins că vaccinarea e esențială”, a precizat Iohannis.

Iohannis nu consideră o idee bună „certificatul unic de vaccinare”
Klaus Iohannis a fost întrebat ce poziție are vizavi de faptul că Grecia promovează ideea unui certificat unic european ca o dovadă de vaccinare.

„Personal nu consider că e o idee bună, s-ar crea un cadrul de discriminare. Cred că trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar el trebuie folosit pentru motive medicale, să știe când a primit prima doză, când urmează a doua. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a spus Klaus Iohannis.

„Nu sunt întrunite condițiile pentru relaxare”
Klaus Iohannis a fost întrebat și despre posibilitatea eliminării restricțiilor privind circulația pe timpul nopții. Șeful statului a precizat că s-a întâlnit săptămâna trecută cu noii guvernanți pentru a discuta acest aspect și s-a ajuns la concluzia că „nu sunt întrunite condițiile pentru relaxare”.

„Până când nu se va reduce foarte mult numărul de noi infectări, nu se va putea trece la relaxări”, a spus Klaus Iohannis, precizând că Sărbătorile de iarnă au făcut ca numărul infectărilor să crească în ultima perioadă.

Site-ul ȘtirileKanalD.ro transmite VIDEO și LIVETEXT declarațiile președintelui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, mesaje după întâlnirile cu premierul din membrii Guvernului
Este de așteptat ca președintele Iohannis să facă referire în declarațiile sale de marți seara la teme precum campania de vaccinare și evoluția pandemiei în România, situația politică și bugetară a țării, precum și o eventuală dată la care șeful statului ar urma să se vaccineze, pentru a-i încuraja și pe alți români să facă acest lucru.

De asemenea, preşedintele ar putea vorbi şi despre prelungirea stării de alertă.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit vineri, 8 ianuarie, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu Prim-ministrul României, Florin Cîțu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
Cu o zi mai devreme, Klaus Iohannis a avut o altă întâlnire cu prim-ministrul României, Florin Cîțu, acesta fiind însoțit de viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, ministrul Justiției, Stelian Ion, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman.