Imagini spectaculoase din casa soților Ceaușescu. Palatul are 174 de camere, pline de obiecte de lux

eduard

Nicolae Ceaușescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918 și a fost șeful de stat al Republicii Socialiste România din anul 1967 până la căderea regimului comunist, pe 22 decembrie 1989. El și soția lui, Elena Ceaușsescu, au fost fost executați pe data de 25 decembrie 1989.

Pe perioada în care s-a aflat la conducerea României, dictatorul și familia sa a locuit într-o casă luxoasă, cu 174 de camere. Palatul Primăverii, cunoscut și sub numele de Casa Ceaușescu, a fost pentru un sfert de secol locuința familiei Ceaușescu.

Cum arată casa soților Ceaușescu
Casa impresionantă a fost construită în perioada lui Gheorghe Ghoerghiu Dej, lider al Partidului Muncitoresc Româna și a fost utilizată exclusiv de Nicolae și Elena Ceaușescu.

Construcția Palatului Primăverii a fost inspirată de vizitele soților Ceaușescu în străinătate, precum cele de la Palatele Buckingham sau Versailles.

Pentru ornamentele interioare din lemn ale camerelor reședinței s-au folosit esențe de lemn , de diverse culori, autohton (stejar, paltin, cireș, nuc) și exotic (mahon, trandafir, păr african, cireș canadian), se arată pe site-ul casaceausescu.ro, care a devenit muzeu.

În incinta expoziției se regăsește o impresionantă colecție de tablouri semnate de Octav Băncilă, Camil Ressu, Rudolf Cumpăna, Dumitru Ghiață, George Baron Lowendal precum și o mulțime de tapiserii lucrate manual, plus un mare număr de mozaicuri realizate manual de prof. Olga Porumbaru și prof. Florin Pârvulescu.

Ridicată la mijlocul anilor 60 și cunoscută în epocă drept obiectivul “Palatul Primăverii”, locuința a fost mărită între anii 1970 – 1972.

În interiorul casei lui Nicolae Ceaușescu se regăsesc o sală de cinema, o piscină și un dressing impresionant.

Elena Ceaușescu s-a ocupat personal de alegerea candelabrelor și a mozaicurilor, având nu doar piscină, ci și solar și saună.

106 ani de la nașterea dictatorului
Data de 26 ianuarie este ziua oficială de naștere a fostului dictator, Nicolae Ceaușescu. În perioada în care acesta s-a aflat la conducerea Republicii Socialiste România, această zi era considerată zi națională. Însă, se pare că, de fapt, Ceaușescu s-ar fi născut pe data de 23 ianuarie 1918, și nu la 26 ianuarie.

„Potrivit informaţiilor consemnate în autobiografia pe care o punem la dispoziţia dumneavoastră, acesta s-a născut la 26 ianuarie 1918. Data nu ar corespunde realităţii istorice, Nicolae Ceauşescu născându-se pe 23 ianuarie 1918, în satul Tătărăi din comuna Scorniceşti (Lavinia Betea, Ceauşescu şi epoca sa, Editura Corint, Bucureşti, 2021, p. 17-18)”, menţionează Arhivele Naţionale ale României, potrivit Adevărul.

Nicolae Ceaușescu a fost cel de al treilea copil din cei 10 ai familiei Andruță și Alexandrina Ceaușsescu. Acesta a absolvit patru clase, iar la 11 ani a plecat la București unde a lucrat ca ucenic într-un atelier de cizmărie.

Fostul dictator a fost arestat de patru ori, ultima dată fiind condamnat la doi ani și jumătate de închisoare.

Lasă un comentariu