Este sărbătoare mare azi! Ce nu ai voie să faci pe 29 august? Calendar ortodox

0

Sărbătoare mare în azi, 29 august 2020, în Calendar Orotodox. Este pomenită Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi de post negru și zi cu reguli extrem de stricte.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este una din cele mai mari sărbători din calendarul ortodox și calendarul greco-catolic.

Această sărbătoare este praznuită în fiecare an pe 29 august. Este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie incepe un nou an.

Zi de post azi, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul este o zi de post. Ni se cere sa postim in aceasta zi, pe de o parte ca sa nu ne asemanam cu Irod, care din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca sa ne asemanam cu viata infranata a lui Ioan.
În această zi nu este bine să spălăm rufe sau să facem orice treabă casnică.
Tot pe 29 august nu se mătură pe jos, praful produs de matură aducând ghinioane tot restul anului.
Nu se spune „La mulți ani” în sărbătoarea din 29 august
Nu se spune „La mulți ani” de niciun alt Sfânt Ioan în afara de data de 7 ianuarie când este Boboteaza.
În general, la sărbători care aduc aminte de un evenimen tragic nu se spune La mulți ani, se spune doar în situațiile în care sunt pomenite nașterea sau botezul. conform air24.ro.

Cei care poarta numele de Ioan nu au voie să îşi sărbătorească numele.

Aşadar, pe 29 august este zi de sărbătoare și post negru, prin urmare nu se petrece, iar cei care pot ține postul negru este recomandat de Biserică să o facă.
Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este o sarbatoare cu semnificatie eshatologica, precum este si Schimbarea la Fata a Domnului si Adormirea Maicii Domnului. Prin Schimbarea la Fata ni se descopera chipul pe care il va avea omul unit cu Hristos – chip de slava, prin Adormirea Maicii Domnului se arata ca cel care L-a purtat pe Hristos se muta de la stricaciune la nestricaciune, in vreme ce prin aceasta sarbatoare ni se reveleaza ca toti cei care nu au fost straini de pocainta vestita de Sfantul Ioan Botezatorul vor ajunge in rai, scrie https://www.crestinortodox.ro/sarbatorile/taierea-capului-sfantului-ioan-botezatorul-121005.html

Din acest motiv, Sfintii Parinti au randuit ca cele trei sarbatori sa fie praznuite in luna august, ultima luna din anul bisericesc, ca semn ca acest chip al lumii va trece, ca cer nou si pamant nou vor fi (Apocalipsa cap 21).