Elevi testați pozitiv cu Sars-Cov-2, după ce au început școala. Colegii lor stau 14 zile în izolare

0

Mai mulţi elevi care au ajuns în prima zi la şcoală au fost deja testaţi pozitiv cu Sars-Cov-2, iar colegii lor trebuie să stea 14 zile în izolare.

Inevitabil, creşte numărul şcolilor care trec la scenariul roşu. În Bucureşti, o clasă de-a XII-a a trecut la cursuri online după infectarea unei fete. La Galaţi, o fetiţă de clasa a şasea, suspectata de apendicită, s-a dovedit a avea Covid-19. Şi în Vaslui, îmbolnăvirea unei eleve a schimbat situaţia colegilor şi, implicit, a profesorilor.

Sunt imagini care dau de gândit. E o oră în care ar trebui să fie aici un profesor şi o jumătate din clasă care dă bacalaureatul la vară. În schimb, un caz depistat la una dintre eleve a schimbat frecvența zilnică, aşa cum impune scenariul galben, cu ore online, adică scenariul roşu.

Colegiul Naţional Gheorghe Şincai are, în acest an şcolar, 9 clase a XII-a. În prima zi, când fata a venit alături de colegii ei, testul tatălui era deja prelevat, dar nu exista un rezultat. Acesta a venit abia marţi, când şi eleva a fost testată. Ca să protejeze restul clasei, nu s-a mai prezentat la ore. Pentru ea, răspunsul a venit miercuri. Și ea era infectată. Familia a anunţat conducerea şcolii, care a aplicat protocolul impus de DSP.

Profesor Daniel David, director adjunct la C.N. Gheorghe Şincai: „Colegii de clasă înţeleg că suntem de o jumătate de an în pandemie şi nu trebuie nici dramatizat, nici bagatelizat acest caz. S-a întâmplat! Sala s-a închis, urmând ca schimbul de după-amiază să fie mutat într-o altă sala de clasă”.
E trist şi imprevizibil. Ca părinte, nu ştii dacă şi mâine copilul va lua loc în clasa pe care o cunoaşte ori va rămâne acasă, forţat de anunţuri răscolitoare despre colegi infectaţi.

Şi o fetiţă de clasa a 6-a de la o şcoala generală din Galaţi a fost testată pozitiv la Sars-Cov-2. Toţi colegii ei vor rămâne în izolare 14 zile.

Profesor Valentina Tudorache, director: „Marţi, la prima oră de curs, o elevă din clasa a 6-a A a acuzat dureri de burtă şi senzaţii de vomă. Imediat am informat asistenta, care a preluat-o, a dus-o în camera de izolare”.

Părinţii şi bunicii celorlalţi copii sunt îngrijoraţi, mai ales că, spun ei, nu toţi elevii sunt pregătiţi pentru a face şcoala on-line.

profesor Onuț Atanasiu, inspector școlar general, ISJ Galați: „Este şi un frate al fetiţei, de clasa a 4-a, care va rămâne în izolare”.

Au fost schimbări bruşte şi într-o şcoală din Vaslui.

Loredana Roman, inspector școlar general Vaslui: „Avem un caz pozitiv, o elevă de clasa a 10-a. Fata este în stare bună, s-a simţit rău”.

S-au dezinfectat spaţiile, iar grupa cu care fata a participat la ore va rămâne 14 zile acasă, în izolare.

Potrivit Ministerului Educaţiei, numărul şcolilor în care învăţământul se face în scenariul roşu, adică online, a urcat la 300.