Dr. Alexandru Blidaru: „Cel mai frecvent prim simptom al cancerului de san”

eduard

Prof. Dr. Alexandru Blidaru, expert în chirurgie generală și specializat în oncologie și ginecologie oncologică, ne informează despre semnele indicatoare ale cancerului mamar.

„Adesea, primul semn al acestei boli este detectarea unei mase nedureroase în sân. Totuși, cancerul mamar poate să înceapă și prin simptome inflamatorii, precum roșeață, senzație de căldură, umflare sau durere în sân, secreție la nivelul mamelonului, alterări ale pielii sau areolei și prezența unei anomalii în zona axilară.

Mai mult, durerea în sân, care deseori îngrijorează pacientele și le determină să consulte un medic, nu reprezintă de obicei un semn al cancerului mamar. De fapt, durerea se manifestă în contextul cancerului doar când acesta se află într-un stadiu avansat. Durerea poate fi deseori un semnal de alarmă nejustificat, motiv pentru care medicii sfătuiesc efectuarea investigațiilor adecvate și monitorizării ulterioare,” explică Prof. Dr. Blidaru.

Medicul subliniază și că, în cadrul consultațiilor, se confruntă adesea cu două categorii de paciente: cele alarmate de durere, dar care nu prezintă probleme, și cele la care se identifică o tumoră, însă fără simptome dureroase.

Detectarea precoce a bolii, în special când tumora este mai mică de 2 cm și în stadiul I, asigură o rată de supraviețuire de peste 95% la cinci ani și de aproape 90% la zece ani. Din nefericire, în etapele avansate, tumora poate fi greu de palpat și nu prezintă simptome clar evidente, putând fi identificată doar prin metode imagistice, precum ecografia sau mamografia. Prin aceste investigații se pot descoperi chiar și modificări minore, ce pot fi tumori incipiente sau leziuni predispuse la evoluție malignă.

„Chiar dacă poate fi dificil, e esențial să vă consultați medicul și să efectuați o ecografie mamara anual, o mamografie la fiecare 12-18 luni după vârsta de 40-45 ani, o ecografie abdominală și un test Papanicolau anual. Aceste controale periodice pot face diferența în evoluția bolii.”, recomandă medicul.

Indicatori și simptome ale cancerului mamar includ:
• O masă sau o îngroșare în sân, distinctă față de țesutul înconjurător

• Variații în dimensiune, contur sau textura sânului

• Modificări ale suprafeței pielii sânilor

• Retragerea mamelonului

• Exfoliere sau descuamare în zona colorată din jurul mamelonului sau pe suprafața sânului

• Roșeața sau textura aspră a pielii sânului.

Lasă un comentariu