Doliu pentru educație, în a doua zi de Crăciun. A murit un mare fondator

0

Astăzi am primit vestea tristă că profesorul Aurel Ardelean s-a stins din viață. A fost rectorul fondator al Universității ,,Vasile Goldiș” din Arad, care le-a îndeplinit arădenilor visul de a avea propria lor instituție de învățământ superior. Celebrul intelectual ajunsese la venerabila vârstă de 82 de ani.

Anunțul decesului a fost făcut chiar de către instituție, care a avut numai cuvinte de laudă la adresa marelui intelectual. Reprezentanții universității ”Vasile Goldiș” au precizat, îndurerați, că această zi este una tristă pentru întreaga comunitate academică arădeană, precizând că a fost cel care a ” îndeplinit visul arădenilor de a avea învăţământ superior” în oraș.

„O zi tristă pentru comunitatea academică arădeană, când ne-a părăsit rectorul fondator al Universităţii de Vest «Vasile Goldiş» din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean. Omul providenţial care a îndeplinit visul arădenilor de a avea învăţământ superior în oraşul nostru, cerut de Vasile Goldiş, la începutul veacului trecut, în Parlamentul de la Budapesta. De aceea, nu întâmplător, ctitorul României Mari, Vasile Goldiş, a devenit patronul spiritual al Universităţii de Vest «Vasile Goldiş» din Arad”, a scris Universitatea din Arad.

A avut o carieră impecabilă

Profesorul Aurel Ardeleanu a urmat studiile la Facultatea de Biologie, Universitatea „Babeș Bolyai”, în Cluj-Napoca. El a fost doctor în științele bilogiei, dar și inspector școlar de specialitate și a reușit să contureze o carieră de mare succes.

Pe lângă implicare și devotamentul lui față de activitatea educativă, acesta a mai fost și senator, membru al Comisiei pentru Învățământ, Tineret și Sport a Senatului din România. De altfel, a fost desemnat și președinte al Fundației pentru Biologie celulară și moleculară, precum și președinte al Societății Române de Biologie.