Doliu in lumea artistica din Romania. O legenda a muzicii populare s-a stins din viata.

eduard

Doliu in lumea artistica din Romania. A incetat din viata faimosul interpret de muzica populara banateana Tiberiu Ceia.

Acesta avea 82 de ani, iar trecerea sa in nefiinta a fost anuntata de TVR.

„Colegul nostru Tiberiu Ceia ne-a parasit in urma cu cateva minute.

Tristetea de a fi pierdut un om si un artist exceptional nu va umbri bucuria si sansa de a-l fi avut aproape ani multi.

Marii artisti traiesc atata vreme cat opera lor ramane vie. Iar Tiberiu Ceia ne va canta, peste generatii, de drag si de dor. Drum luminat, draga Tibi”!, au scris, pe pagina de Facebook, colegii de la TVR Timisoara.

Interpretul a fost realizator al emisiunii de muzica populara de pe TVR 3 „Cantecul de acasa“.

Tiberiu Ceia a lasat invatamantul pentru muzica
Tiberiu Ceia s-a nascut pe 16 iulie 1940 in Timisoara.

Debutul oficial ca interpret de muzica a avut loc in anul 1967, pe scena Operei din Timisoara. A absolvit Liceul „C.D. Loga” din Timisoara, a urmat Scoala Tehnica Financiara si cursurile Universitatii din Timisoara.

In 1967 a devenit profesor de Limba si literatura romana, si tot atunci a cantat in cadrul emisiunii de televiziune „Dialog la distanta”, in concursul dintre Timisoara si Iasi. A castigat si adevenit oficial interpret de muzica populara in seara de 21 mai.

In 1978 a plecat definitiv din invatamant si a inceput sa concerteze alaturi de Ansamblul „Doina Oltului“. Au urmat colaborari cu majoritatea orchestrelor din tara.

Albume: „Ma dusei la Varadie“, „Tot asa ma bate gandul“, „Doi voinici din lumea mare“ (impreuna cu Ion Dolanescu), „Dragu mi-i sa cant prin sat“, „Tiberiu Ceia“, „Glas de clopot“, „Tiberiu Ceia“, „Glasul meu nu-i de vanzare“, „M-am gandit, lume, sa-ti cant“ (1990), „Frumoasa vecina noastra“ (1998), „Banateanu cat ii viu“ (2003), „Mi-o fost drag in viata mea“ (2006).

Tiberiu Ceia: „Fiecare cantec a fost o poveste adevarata”
Tiberiu Ceia a povestit pentru TVR Timisoara despre prima sa aparitie pe o scena, dar si ce l-a ajutat sa aiba o cariera atat de indelungata: „Prima data, aparitia pe scena la Opera din Timisoara, intr-o departata seara de primavara, 21 mai 1967, atunci cand acolo se desfasura un dialog la distanta care exprima dorinta banatenilor de a iesi in fata, cu tot ce fac ei pe teren cultural, in fata Iasiului. Si este un eveniment care m-a marcat, eram prezent pe scena Teatrului Operei din Timisoara Ion Besoiu, marele nostru actor”.

Indragitul artist a marturisit care este secretul celor mai bine de 50 de ani de prezenta in fata publicului: „Pesemne ca a fost un lucru care a determinat longevitatea mea pe scena, un dar cu care m-am nascut de la divinitate care m-a urmarit inca de pe cand aveam 4 ani.

Si de cate ori apaream pe scena eu eram primit de catre public exceptional. Am reusit intotdeauna sa transmit ideea principala a cantecului, pentru ca fiecare cantec al meu a fost o poves

Lasă un comentariu