Doliu in lumea artistica din Romania. A trecut la cele vesnice la doar 45 de ani

eduard

Doliu in lumea artistica din Romania. Pianista Ioana Maria Lupascu a murit la varsta de 45 de ani. Artista a pierdut lupta cu cancerul. Ioana era internata la Institutul Oncologic din Bucuresti.

Anuntul a fost facut de reprezentantii Filarmonicii Paul Constantinescu – Ploiesti, pe pagina de socializare:

„Cu sufletele indurerate anuntam trecerea in nefiinta a colegei noastre, Ioana-Maria Lupascu. Desi oamenii buni nu castiga intotdeauna, o vom tine minte pe Ioana ca o adevarata luptatoare, atingand cu dragoste persoanele din jurul ei si clapele pianului chiar si in cele mai dificile momente ale vietii. Suntem recunoscatori ca ne-am putut afla in preajma unui spirit atat de frumos si a unei artiste desavarsite, desi aceasta calatorie a fost intrerupta prematur. Inmormantarea va avea loc sambata, 2 septembrie 2023, in Bucuresti. Gandurile noastre sunt alaturi de familie, prieteni si toti cei ce au cunoscut acest suflet pur, si ii asiguram de tot sprijinul nostru in aceste momente dureroase. Sincere condoleante!”, este mesajul postat de Filarmonica Paul Constantinescu.

Artistul Cezar Ouatu a scris un mesaj de condoleante.

„Iubita mea colega si prietena de scena Ioana Maria Lupascu este nedrept uneori ce se intampla.

In toate aceste dimineti ai fost prezenta in gandurile mele cu speranta revederii, dar acum imi lasi doar amintirea concertelor noastre, a zambetului tau, a omului luminos, frumos si bun! Stii ca erai tot timpul un zambet cand repetam pentru recitalurile noastre si te rugam sa vii tu cu partiturile si pentru mine. Iti multumesc Ioana pentru tot.

Imi este foarte greu sa vorbesc la trecut si nu o voi face!
Nu stiu cum sa inchid acest mesaj. Imi este greu !

Dumnezeu sa aiba grija de sufletul tau”, a scris Cezar Ouatu pe pagina sa de facebook.

Ioana Maria Lupascu a inceput sa studieze pianul la varsta de patru ani si a cantat pentru prima data in public la varsta de sase ani.

In anul 2000 a absolvit Conservatorul de Muzica din Bucuresti, apoi a ales sa-si continue studiile in Elvetia la Conservatoire du Lausanne -unde a luat masteratul la Nivel de Virtuozitate. Dupa 3 luni, artista a ales sa se mute in Italia, devenind studenta a marelui pianist Lazar Berman, la Accademia Europa di Musica.

Dupa absolvirea celor trei ani de master in Spectacole Solistice, ea a avut sansa sa lucreze cu maestrul Berman, care a definit-o „dincolo de orice indoiala o solista cu posibilitati tehnice si artistice”.

In Romania, Ioana Maria Lupascu a cantat aproape in fata tuturor orchestrelor filarmonice: Bucuresti (Orchestra Nationala Radio si Bucharest Symphonic Pops, Filarmonica Nationala Bucuresti, Orchestra Operei Nationale Bucuresti), Ploiesti, Bacau, Botosani, Cluj, Craiova, Tg. Mures, Arad, Iasi, Timisoara, Sibiu, Galati, Targoviste, Constanta, Satu Mare).

Lasă un comentariu