Doliu în cinematografia românească! A murit actorul Alexandru Mereuță!

0

Actorul Alexandru Mereuță a murit, la vârstă de 93 de ani, iar anunțul a fost făcut de către Teatrul de Stat Constanța.

Colegii de breaslă i-au adus un ultim omagiu prin intermediul paginilor de Facebook lui Conu Alecu, așa cum mai era numit cineastul.

De-a lungul timpului, marele actor a jucat în numeroase piese și a încântat publicul cu talentul său.

A murit Alexandru Mereuță, cel mai longeviv actor al Teatrului de Stat Constanța
În urmă cu 9 ani, cineastul povestea cu nostalgie despre cei 63 de ani dedicați scenei, dar mai ales despre foștii săi colegi de teatru, nume mari în industria cinematografică din România.

„ Am jucat şi cu Radu Beligan, cu Grigore Vasiliu în piesa Adam şi Eva. Mi-a rămas în minte şi marele maestru Sică Alexandrescu, regizor de mare valoare, care a montat la Constanţa Papa se lustruieşte. Atunci, a fost distribuit în rol un venerabil şi important actor, dar care avea, pe lângă activitatea artistică şi alt gen de preocupări, precum jocurile de noroc. Pe data de 30 august a fost premiera unei piese, iar în octombrie trebuia să plecăm în turneu. M-am dus la regizor să joc rolul în dublură, dar am fost refuzat. Ambiţios şi hotărât, am învăţat rolul şi după concediu, colegul meu mi-a zis că el nu poate juca două roluri pe zi. Şansa mi-a surâns. Am plecat la Brăila, Galaţi, Bacău şi după aceea mi-a spus că nu mai poate juca. La acel moment am fost întrebat dacă ştiu rolul şi seara l-am jucat la Paşcani. Apoi, am jucat în locul lui Morţun tot turneul.”, declara Alexandru Mereuță, în 2011, pentru replicaonline.ro.

„ Astăzi ne despărțim, cu regrete și cu duioase amintiri, de ALEXANDRU MEREUȚĂ, cel mai longeviv actor al Teatrului de Stat Constanța. Blând, vorbăreț, mereu gata să recite o poezie sau să povestească o întâmplare cu tâlc, Nea Alecu, așa cum îi spuneau toți prietenii, era o bogăție de om. Născut în iunie 1927, în 1952 a absolvit I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, București, la clasa profesorului Nicolae Băltățeanu.

A venit la Constanţa în 1960, după ce a jucat timp de opt ani în Bucureşti şi în Bârlad. În acest din urmă oraş a fost câţiva ani director al teatrului „V.I.Popa”. „La Constanţa, Mereuţă a realizat o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi”, scria Georgeta Mărtoiu, secretar literar, martor al vieţilor şi creaţiilor celor mai mulţi dintre actorii „vechi” ai teatrului.
Pe lângă rolurile memorabile pe care le-a jucat, printre care Ianke din „Țache, Ianke şi Cadâr”, Nae Ipingescu din „O noapte furtunoasă”, Georges din „Gaiţele” şi multe altele, Alexandru Mereuţă a fost constant preocupat de regie, punând în scenă piesa „Muşcata din fereastră”, oferind îndrumare amatorilor şi făcând în mai multe rânduri asistenţă de regie. În ultimii săi ani de actorie, a jucat, tot pe scena Teatrului de Stat Constanța, în „Dionysos”, „Scaiul”, „Trei surori” şi „Escrocii”. Dumnezeu să-l ierte, să-l odihnească și să-i facă parte în rai! Condoleanțe familiei îndoliate!”, scrie Teatrul de Stat Constanța pe Facebook.