Dezastrul anunțat după redeschiderea școlilor: „Numărul de cazuri COVID-19 o să crească”

0

În mod cert numărul cazurilor de Covid-19 va crește după redeschiderea școlilor, este de părere managerul Spitalului Județean de URgență din Sfântu Gheorghe, Andras Nagy Robert, dar susține că este necesară reluarea cursurilor în sălile de clasă.
Anul școlar 2020-2021 ar urma să înceapă pe data de 14 septembrie.
Există îngrijorarea că o dată cu începerea noului an școlar numărul de cazuri de coronavirus ar putea exploda.
Dascălii și părinții sunt îngrijorați că elevii nu vor respecta distanțarea socială, iar cei mici nu vor purta mască.
”Unui copilul de 6, 7, 8, 10 ani degeaba îi spui că trebuie să poarte mască, degeaba îi spui că trebuie să păstreze distanţa faţă de prietena cu care nu s-a văzut de aproape un an”
Părinții vor avea un rol foarte important. ”Să verifice şi să nu-şi trimită copiii la şcoală dacă au o anumită simptomatologie”
„Începerea anului şcolar va fi o provocare, eu aşa văd. Va fi o provocare pentru toţi, pentru familii, pentru copii, pentru profesori, pentru spital. Părerea mea este că în momentul în care va începe şcoala şi numărul de cazuri COVID-19 o să crească.

Am mai multe argumente pe baza cărora spun acest lucru, dar cel mai elocvent şi cel mai plauzibil şi justificat este faptul că unui copilul de 6, 7, 8, 10 ani degeaba îi spui că trebuie să poarte mască, degeaba îi spui că trebuie să păstreze distanţa faţă de prietena cu care nu s-a văzut de aproape un an.

Nu va funcţiona. Şi copiii, în această gândire a mea, în această logică a mea, vor fi vectorii care vor transmite în familii. Deci, posibilitatea de transmitere în familii o să fie mai mare. (…) De aceea, în momentul în care cineva constată că are o anumită simptomatologie trebuie să rămână acasă
Părinţii trebuie să aibă responsabilitate, să verifice şi să nu-şi trimită copiii la şcoală dacă au o anumită simptomatologie”, a declarat managerul spitalului, în cadrul unei conferinţe de presă.

Vor fi multe cazuri „suspecte”
Andras Nagy Robert a menţionat că „va trebui să învăţăm să trăim cu acest virus în jurul nostru” şi împărtăşeşte punctul de vedere al celor care susţin necesitatea reluării cursurilor în şcoli începând din toamnă.
„Aici e un punct nevralgic (…) Mersul la şcoală, mersul în comunitate pentru copii este, pe lângă a învăţa, şi de a forma o anumită imunitate. În momentul în care o să se deschidă şcolile, o să apară la copii bolile preşcolare, dacă îmi permiteţi această formulare, o să fie multe cazuri, să zic aşa, „suspecte”, cu febră, cu nas înfundat care s-ar putea să nu fie rezultatul unei infecţii cu noul coronavirus.

Vor trebui identificate în familie, va trebui cerută părerea unui specialist, a medicului de familie, tocmai în ideea de a minimiza riscul de transmitere. Părerea mea e că toamna va fi incitantă şi din acest punct de vedere.

Părerea mea este că trebuie pornite şcolile, categoric trebuie mers la şcoală, numai că trebuie avut grijă”, a mai spus managerul Spitalului Judeţean.