Dacă ești un magnet pentru țânțari, grupa ta de sânge este de vină

eduard

Ești mușcată des de țânțari? Grupa ta de sânge ar putea fi de vină!
Țânțarii nu atacă la întâmplare! Se pare că aceste mici insecte sunt atrase, în mod special, de o anumită grupă sanguină.

Mai exact, persoanele cu grupa de sânge 0 sunt mai predispuse la pișcăturile de țânțari. Potrivit celui mai recent studiu publicat în National Library of Medicine, dacă ai grupa de sânge 0 ai cu 83% mai multe șanse să fii înțepat decât persoanele cu grupele A, B sau AB! Cum este posibil acest lucru și cum își dau seama țânțarii ce tip de sânge avem? O explicație ar fi că majoritatea oamenilor secretă anumite substanțe chimice care semnalează grupa sanguină.

Alți factori care atrag țânțarii
Dincolo de grupa sanguină, țânțarii mai sunt atrași și de mirosul nostru. Un miros apetinsant pentru țânțari se dezvoltă atunci când transpirăm sau când petrecem o lungă perioadă de timp în aer liber. Țânțarii iubesc transpirația, așa că fii pregătit să fii atacat dacă obișnuiești să faci mișcare afară. Poți reduce, însă, riscul de înțepături dacă bei mai multă apă fiindcă astfel se reduce cantitatea de substanțe chimice din sudoare.

Alte ținte sigure pentru țânțari sunt femeile însărcinate și persoanele supraponderale din cauza căldurii corporale și a cantității de dioxid de carbon emise. Gravidele elimina cu peste 20% mai mult dioxid de carbon, iar temperatura corpului lor este puțîn mai ridicată, ceea ce înseamnă că sunt de două ori mai predispuse la pișcăturile de țânțari decât restul.

De asemenea, persoanele care obișnuiesc să consume alcool sunt și ele vizate! Consumul de alcool poate crește rata metabolică, provocând mai multe mușcături de țânțari. Culoarea hainelor este un alt factor prin care țânțarii își identifică țintele. Și nu cele deschise atrag aceste insecte, ci negrul sau culorile puternice precum albastru sau roșu.

Cum să ții țânțarii la distanță
Știai că unele flori și plante au un efect de repelent pentru țânțari? De plidă, țânțarii nu suportă mirosurile de levănțică, rozmarin, mușcate, garoafe sau petunii! De asemenea, vântul le displace total țânțarilor. Le îngreunează zborul și îi dezorientează, așa că amplasează un ventilator pe terasă, în balcon sau în locurile în care îți petreci timpul.

Evită să te îmbraci în culori aprinse și, dacă se poate, poartă haine cu mânei lungi. Încearcă să nu folosești parfumuri cu arome puternice și evită activitățile în aer liber dimineață și seară, fiindcă atunci țânțarii sunt mai activi. Folosește un spray repelen împotriva țânțarilor sau plasturi anti-țântari care se găsesc la orice farmacie.

Dacă stai la curte, evită să ai zone în care se strânge apă. De exemplu, nu lăsa afară, în jurul casei, găleți care adună apă de ploaie! Acoperă piscinele gonflabile și nu uda excesiv gazonul sau plantele, fiindcă apa care băltăcește atrage țânțarii.

Lasă un comentariu