Locuinţele sunt un mediu tolerat de plante exotice precum citricele. Horticultorii ne asigură că portocalii şi mandarinii, de exemplu, pot fi crescuţi în ghivece, şi ne oferă nu numai aroma deosebită, ci mai ales un plus la capitolul estetic.
Mandarinul, ca şi portocalul, provine din zonele tropicale şi subtropicale ale globului. Este un detaliu care spune multe despre condiţiile propice creşterii acestor arbori.
Dacă îi vrem în locuinţa noastră, trebuie mai întâi să ne asigurăm că avem lumină si o temperatură de peste 22 de grade.
”În mediul lor natural, citricele sunt cultivate precum merii sau prunii din livezile noastre. Fructele au gustul şi aroma pentru care sunt aşa de căutate în magazine pentru că sunt produse în solul potrivit, beneficiază de lumina şi căldura de care au nevoie iar polenizarea se produce natural, prin vânt sau insecte. În locuinţe, acestea nu mai au aceleaşi condiţii pentru o dezvoltare normală, însă au un aport ornamental deosebit. În plus, asigură oxigenarea şi odorizarea încăperilor”, spune cercetărorul în horticultură Costel Vânătoru.
Mandarinul se înmulţeşte prin seminţe, butaşi, drajonare sau marcotare însă horticultorii recomandă mai întâi metoda prin butaşi, apoi cea prin seminţe. Ghiveciul trebuie să conţină un sol format din nisip şi pământ gras. Atenţie şi la dimensiunea recipientului.
Pentru a le cultiva singur, puteți utiliza semințe spălate sau cumpărați câteva. Alegeți un ghiveci de dimensiuni medii cu gaură de drenaj. Adăugați pietre în fund pentru drenaj, apoi nisip pentru o circulație mai bună a aerului.
Pregătiți un amestec de sol bogat în humus, incluzând perlit, turbă sau compost. Udați solul și așteptați până când atinge o umiditate adecvată, evitând îmbibarea cu apă.
Plantați cu grijă semințele în sol și acoperiți-le cu un centimetru de pământ de ghiveci. Astfel, veți putea să vă bucurați de propriile mandarine, fără a utiliza pesticide dăunătoare.
Aplicați o folie de plastic transparentă pe oală pentru a menține umiditatea (puteți înfășura oala într-o pungă de plastic). Procesul de germinare va fi doar mai rapid.
Asigurați-vă că vasul este într-un loc cald. Așa că evitați lumina soarelui, puneți borcanul într-un loc unde temperatura este suficient de ridicată.
Adăugați puțină apă în mod regulat. Scopul este ca pământul să nu fie niciodată uscat, dar niciodată umed. Numără aproximativ 20 de zile înainte de a observa primele lăstari.
Când vedeți aceste prime apariții, puteți îndepărta folia de plastic și așezați oala într-un loc luminos. Acest lucru nu este același lucru cu expunerea la soare.
Vin lunile de primăvară și de recoltare, când va trebui să adăugați compost în plantă de trei ori pe lună. Preferați un îngrășământ sub formă lichidă, compus dintr-o bună concentrație de zinc, magneziu și fier.
Aceștia sunt pașii. Cu timpul, vei vedea un copac care crește încetul cu încetul. Va deveni mai ferm și va avea frunziș bun. În acest caz, va trebui să îi oferiți un recipient mai mare, în care să-l puteți muta.
Vei continua să faci același lucru pe măsură ce copacul tău crește în dimensiune și înălțime. Desigur, trebuie să aveți în vedere că are nevoie de o anumită umiditate în funcție de dimensiunea sa. De asemenea, dacă locuiești într-u
”Trebuie să alegi întotdeauna un ghiveci corespunzător, adică să fie bine proporţionat cu planta. În cazul în care foloseşti un recipient prea mare, solul va rămâne umed prea mult timp, iar sistemul radicular poate putrezi, determinând astfel moartea plantei. Ca şi material pentru container, pentru ghiveci poţi alege plasticul deschis la culoare, teracota sau lemnul. Asigură-te întotdeauna că sunt prevăzute cu orificii adecvate unui drenaj bun”, scrie pe blogul său Adela Pârvu, specialist în design peisager, care ţine să recomande teracota ca material din care să fie realizat ghiveciul.
Pentru ca un mandarin de apartament să aibă o dezvoltare lipsită de probleme, acestuia îi trebuie apă şi cel puţin patru ore de lumină naturală în fiecare zi.
Nu mai arunca cojile de la mandarine. La ce le poți folosi
”La fel ca şi lămâiul, mandarinul se cultivă prin seminţe. Dintr-o mandarină mică, scoate seminţele. Spală-le bine şi ţine-le într-un şervet de hârtie alb, pentru că au nevoie de lumină, şervet care trebuie menţinut permanent umed pentru două-trei zile. Când sâmburele a crăpat se poate planta în pământ. Mandarinul are nevoie de un sol nisipos combinat cu pământ gras. Formula este o parte pământ gras, o parte lut, o parte nisip. Poţi să pui în pământ una sau mai multe seminţe. Acestea se plantează la aproximativ un centimetru adâncime”, scrie Otilia Ignat, pe site-ul casa-gradina.ro.
După plantare, solul trebuie udat de fiecare dată la 2 – 3 zile, chiar mai des dacă aerul din casă este uscat. Solul trebuie să fie aproape mereu umed pentru a stimula încolţirea. După de răsar, udările se răresc, pentru a evita putrezirea rădăcinilor.
Un mandarin ornamental are nevoie de temperaturi constante, de peste 22 de grade Celsius, însă temperatura optimă este de aproximativ 28 de grade Celsius. În casă are nevoie de foarte multă lumină, iar dacă este posibil, de razele directe ale soarelui. Vara, ghiveciul poate fi mutat pe balcon sau în grădină, într-un loc însorit.
”Speranţa de viaţă a unui mandarin ornamental este şi de 20 de ani, dacă i se asigură toate condiţiile. Dacă se plantează în amestecul potrivit de sol, beneficiază de stimulatori de polenizare, este protejat de dăunători, udat corect, are lumină, căldură, mandarinul poate trăi mult”, spune cercetărorul Costel Vânătrou.
Reţeta de plantare şi creştere a mandarinului poate fi aplicată şi în cazul altor citrice, precum lămâiul, portocalul.