Cum se calculează pensia în 2022. Formulă nouă de calcul pentru toți românii

0

Pensiile reprezintă unul dintre cele mai discutate subiecte ale momentului. Au avut multe schimbări în acest sens în ultima perioadă și se pare că lucrurile continuă să evolueze. Aflăm acum că modalitatea de calcul a pensiei s-a schimbat și noua formulă intră în vigoare chiar de la 1 ianuarie 2022.

Cum se calculează pensia de la 1 ianuarie

Noul an vine cu o mulțime de schimbări pentru români, fie ele surprize plăcute sau mai puțin plăcute. Aflăm acum că ne așteaptă modificări și în ceea ce privește pensiile, unul dintre cele mai urmărite subiecte ale momentului.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că se va schimba modalitatea de calcul a pensiei, având în vedere că de la începutul lunii va avea loc și o majorare considerabilă. Astfel, oficialul a dezvăluit formula creșterii pensiilor de la 1 ianuarie 2022, care îi va ajuta pe români să descopere cât vor încasa lunar de luna viitore.

‘Se calculează numărul de puncte de pensie, se înmulţeşte cu valoarea nouă a punctului de pensie şi se află noul cuantum al pensiilor’, a explicat ministrul.

Valoarea punctului de pensie crește de la 1.442 lei, cât este în prezent, la 1.586 lei. În funcție de noul punct de pensie, se va calcula cuantumul pensiei. Dacă după acest calcul noul cuantum nu ajunge la valoarea de 1.000 de lei se va completa automat, astfel încât niciun român nu va mai avea pensia sub 1.000 de lei, potrivit lui Budăi.

Cea mai mică pensie, 2200 de lei

A fost aprobată și acordarea unui ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei. Astfel, în luna ianuarie, niciun român nu va primi mai puțin de 2200 de lei.

Suma acordată fiecărui pensionar diferă de pensia pe care o câștigă în mod normal. Ideea este ca toți românii cu penii mici să primească în ianuarie 2200 de lei cu tot cu venitul normal. Astfel, cu cât pensia este mai mică, cu atât va fi mai mare ajutorul de la autorități. Măsura este prevăzută în Programul de guvernare 2021-2024 și are ca scop să-i ajute pe cei din situații vulnerabile, mai ales acum, iarna, când cheltuielile sunt și mai mari.