Cum poţi scădea facturile la încălzire cu 20%. Metoda revoluţionară care ar schimba tot

eduard

Într-o lume viitoare, locuința ta ar putea să își schimbe culoarea, de exemplu, din albastru închis în albastru deschis când soarele își face apariția la orizont. Fenomenul va fi binevenit pentru buzunarul tău, fiindcă va avea efecte pozitive asupra costurilor facturilor. Cum le poți reduce cu 20 de procente.

Metoda inedită prin care ai putea să economisești bani
„Cameleonii de deșert, care trăiesc în sud-vestul Africii, sunt capabili să-şi schimbe culoarea pentru a-şi regla temperatura corpului pe măsură ce condițiile de mediu se schimbă. Ei se afișează gri deschis la căldură, ceea ce le permite să reflecte radiația solară şi să se răcească.

De asemenea, aceste reptile își schimbă culoarea tegumentului în maro închis pe măsură ce temperatura scade, pentru a reține căldura”, a transmis Societatea Americană de Chimie.

Pe același model, oamenii de știință au făcut o invenție revoluționară: un compus care își schimbă culoarea pentru a se adapta la temperaturile mediului. Colorantul special, cunoscut sub denumirea „cameleon”, poate fi folosit pentru pereții imobilelor, pentru acoperișuri și nu numai.

Colorantul „cameleon” a fost creat de profesorul Wang Fuqiang, de la Universitatea Politehnică din Harbin, China, împreună cu echipa lui de cercetători. El presupune, practic, aplicarea unui tratament termocromic locuinței, pentru a-și schimba culoarea în așa fel încât să reflecte sau să absoarbă căldura.

Costul facturilor la încălzire va fi redus cu 20 la sută
Pentru dezvoltarea colorantului „cameleon” au fost folosite două tipuri de microparticule: una ce absoarbe activ radiația solară și o transformă în unde electromagnetice de lungime diferită de cea inițială și alta capabilă să-și schimbe culoarea odată cu modificarea temperaturii ambientale.

În cuvinte mai simple, un acoperiș închis la culoare va absorbi mai multă căldură de la soare și va ajuta la încălzirea locuinței în sezonul rece. Un acoperiș de culoare mai deschisă va reflecta lumina și va ajuta la menținerea unei case mai răcoroase în timpul verii.

Aproximativ 40 la sută din consumul și costurile facturilor pentru energie ale unei locuințe provin din metodele de încălzire și răcire a spațiilor din interior. Noua invenție a cercetătorilor din China va conduce la reducerea consumului de energie. Colorantul care reproduce secretul cameleonului nu va crește efectul de seră.

Potrivit estimărilor efectuate de cercetători, colorantul „cameleon” poate să reducă costurile energetice, prin intermediul răcirii și a încălzirii încăperilor dintr-o locuință, cu circa 20 de procente. Utilizarea substanței amintite nu va necesita costuri foarte ridicate în comparație cu coloranții convenționali, promit specialiștii care au realizat invenția.

Lasă un comentariu