Cum faci cel mai bun gulaș unguresc la ceaun: Iti ploua in gura de pofta

eduard

Este gustos făcut și pe aragaz, dar la ceaun, făcut la foc în aer liber este senzațional!

Oricând am putea mânca o farfurie plină de gluaș, doar cu o felie de pâine proaspătă și un pic de ardei iute!

Ingrediente:

– 800 g carne de vită

– 60 g untură

– 300 g ceapă roșie

– 800 g cartofi

– 1 cățel de usturoi

– 100 g ardei verde

– 100 g roșii proaspete sau 1 lingură pastă de roșii

– Sare, boia, maghiran, chimen

Mod de preparare

Ceapa tăiată mărunt o călim în untură, presărăm cu boia de ardei și punem puțină apă peste.

Apoi adăugăm carnea de vită tăiată cubulețe, usturoiul zdrobit, chimen și maghiran. Punem sare și lăsăm să fiarbă sub capac, amestecând des, până se evaporă apa, adică până se prăjește totul.

Dacă în timpul fierberii se evaporă zeama, mai punem puțină apă peste să nu cumva să se ardă. Când carnea este aproape moale, adăugăm cartofii tăiați cubulețe, ardeii verzi tăiați, roșile și apă până acoperă totul.

După asta, lăsăm la foc mic să fiarbă, până ce carnea și cartofi sunt fierți. La sfârșit fierbem tăiței în gulaș. Vara ornăm cu ardei verde tăiat rondele.

Povestea gulasului

Toate sursele indica faptul ca aceasta mancare este strans legata de viata pastorilor din zona de ses a Ungariei, din asa-numita pusta. In acelasi timp, “gulya” inseamna “turma de vite” in limba maghiara.

Traind la distanta de zonele locuite, pastorii isi gateau singuri, dar aveau o singura oala: ceaunul din metal.

In traista mai aveau paine, slanina, verdeturi, iar carnea era la indemana. Astfel, era o mancare usor de incropit. Pana prin anii 1790, specifica pentru gulas a fost carnea de vita, deoarece pe pasuni se gaseau in special bovine.

Abia mai apoi au aparut oile in zona si oierii au inceput sa prepare gulasul din acea carne. O alta schimbare a fost aparitia cartofilor. In prima perioada nu se folosea cartofii, gulasul se manca doar cu paine.

Insa, cei care au intrat in contact cu pastorii, proprietarii de pamanturi, oameni de afaceri si, in general, mai instariti, au descoperit aceasta gustoasa mancare si i-au adus o imbunatatire, adaugand cartofi. O alta schimbare in prepararea gulasului a intervenit odata cu aparitia “condimentului taranului”, boiaua din zilele noastre.

De la mijlocul secolului al XIX-lea a, gulasul a inceput sa fie introdus si in meniurile restaurantelor de la Pesta sau Viena.

Lasă un comentariu