Cod portocaliu de viscol. Meteorologii au anunțat ninsoare și vânt puternic în zece județe din țară

0

Meteorologii au emis un cod portocaliu de viscol, fiind vizate zece județe din țară, care vor fi afectate de ninsoare și vânt puternic. În acest sens, fenomenele meteo vor fi intensificate în zonele montane din partea centrală și de sud-vest a țării.

Meteorologii au emis o alertă de viscol valabilă luni, 28 decembrie 2020, pentru mai multe zone din țară. Astfel, este vorba despre mai multe avertizări tip cod portocaliu de vânt puternic și ninsoare pentru zonele montane din zece județe din țară.

Cod portocaliu de viscol în zece județe
Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări tip cod portocaliu de viscol. Acestea sunt valabile pentru zonele montane din zece județe situate în centrul, sudul și sud-vestul țării.

Așadar, este vizată de aceste fenomene zona de munte a judeţelor Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Gorj, Vâlcea, Caraş-Severin şi Hunedoara. Potrivit meteorologilor, la peste 1.800 de metri altitudine, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de peste 120-130 km/h, dar şi ninsoare. De asemenea, este cod portocaliu și în județele Alba, Brașov și Sibiu.

Astfel, în zonele montane din cele trei județe din centrul țăriui, vântul va depăşi la rafală 120 km/h, viscolind zăpada şi determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii. Facem mențiunea că avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.
Cod galben de vânt cu ninsori moderate cantitativ
Nu în ultimul rând, la această oră este în vigoare și un cod galben de vânt, ninsori moderate cantitativ și viscol. Atenționarea este valabilă pentru Carpații Meridionali și de Curbură – în special la peste 1700 m -, Munții Banatului, zona joasă a județului Caraș-Severin.

În intervalul menționat, în Carpații Meridionali și de Curbură, va ninge moderat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent. Vântul va sufla tare, cu rafale în general de 80-90 km/h, iar pe creste, peste 100-120 km/h, viscolind puternic ninsoarea și determinând scăderea semnificativă a vizibilității.

Intensificări ale vântului se vor semnala temporar și în Munții Banatului și în zona joasă a județului Caraș-Severin. Aici vor fi viteze la rafală ce vor depăși 70-90 km/h, iar precipitațiile vor fi mixte. Potrivit meteorologilor, în zilele de luni, 28 decembrie, și marți, 29 decembrie, vântul va continua să fie tare la munte, mai ales în zona înaltă a Carpaților Meridionali, unde va spulbera zăpada.

Meteorologii le atrag atenția șoferilor care se deplaseză în zonele vizate de acest cod portocaliu de viscol să circule cu prudență și să aibă mașinile dotate cu cauciucuri de iarnă.