Cicoarea este folosită de mulți ani pe post de înlocuitor fără cofeină al cafelei. Cafeaua de cicoare nu numai că nu conține cofeină, însă are nenumărate beneficii pentru sănătate
Cicoarea este o plantă perenă, din aceeași familie cu păpădia, care înflorește până toamna târziu și este folosită ca supliment alimentar sau pentru prepararea unei băuturi asemănătoare cafelei, în special de către cei care vor să renunțe (din motive medicale și nu numai) la consumul de cofeină.
Cafeaua de cicoare este preparată din rădăcina acestei plante, care este prăjită și apoi fiartă. Cicoarea are numeroase substante fitochimice, distribuite în toata planta, însă cele mai numeroase se află în radacina. Dintre nutrienți, cele mai importante sunt manganul și vitamina B6. Frunzele de cicoare sunt bogate în cicorina, inulina, arginina, colina, acid cicoric, levuloza, minerale (fier, fosfor, calciu, potasiu, magneziu) și vitamine (A, B, C, E si K).
Beneficiile acesteia
Curăță sângele
Stimulează digestia
Ajută la slăbire
Previne diabetul
Stimulează memoria
Neutralizaează paraziții intestinali
Întărește sistemul imunitar
Cicoarea ar putea scădea nivelul zahărului din sânge
Faptul că ajută la scăderea colesterolului are o mulțime de alte beneficii, principalul fiind prevenirea diabetului. În cazul în care suferi de obezitate sau de diabet, cicoarea este cea mai bună soluție în locul cafelei. A fost demonstrat și că inulina ajută la ajustarea nivelului de zahăr din sânge atât în studiile pe oameni, cât și pe animale.
Un studiu recent a tratat șobolanii diabetici cu inulina de cicoare timp de 8 săptămâni. Acesta a constatat că a contribuit la controlul nivelului zahărului din sânge prin îmbunătățirea modului în care carbohidrații au fost metabolizați.
Cicoarea poate susține pierderea în greutate
Consumul frecvent de cicoare poate să inhibe pofta de mâncare. Responsabilă de acest lucru este inulina, o fibră alimentară care pastrează senzația de sațietate pentru multă vreme. Unele studii sugerează că fibrele din rădăcina de cicoare pot reduce aportul global de calorii, ceea ce poate duce la pierderea în greutate.
Un studiu de 12 săptămâni efectuat pe 48 de adulți cu exces de greutate a stabilit că administrarea zilnică a 21 de grame de oligofructoză derivată din cicoare, care este foarte asemănătoare cu inulina, a dus la o reducere medie semnificativă a greutății corporale, în timp ce grupul placebo s-a îngrășat. Acest studiu a constatat, de asemenea, că oligofructoza a contribuit la scăderea nivelului de grelină, un hormon care stimulează senzația de foame.
Cafeaua de cicoare – preparare
Se prepară din două linguriţe de rădăcini de cicoare (prăjite puţin şi măcinate cu ajutorul râşniţei de cafea) şi o cană de 200 ml de apă. Băutura se fierbe timp de cinci minute, apoi se îndulceşte cu miere sau cu fructoză. Se recomandă câte două căni pe zi.
Siropul de cicoare – preparare
Se prepară dintr-un litru de infuzie în care se adaugă 800 g de zahăr brun; siropul se fierbe la foc potrivit, până în momentul când lichidul devine gros, de consistenţa smântânii. Siropul este indicat în afecţiunile digestive ale copiilor (câte o linguriţă de trei ori pe zi). De asemenea, acest sirop combate accesele de tuse.