Cercetătorul nuclear de rang înalt Mohsen Fakhrizadeh a fost omorât. Teheranul acuză Israelul de asasinarea acestuia

0

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a condamnat vineri asasinarea cercetătorului nuclear iranian de rang înalt Mohsen Fakhrizadeh, a denunţat un ”act terorist” şi a evocat ”indicii serioase ale rolului Israelului”, relatează AFP.
”Terorişti au asasinat azi un eminent om de ştiinţă iranian, Această laşitate – cu indicii serioase ale rolului Israelului – arată belicismul disperat al autorilor săi”, a scris pe Twitter, Zarif.

Omul de știință nu a mai rezistat deoarece a fost rănit foarte grav
Mohsen Fakhrizadeh, şeful departamentului de cercetare şi inovaţie din cadrul Ministerului Apărării, a murit vineri din cauza rănilor, în urma unui atac asupra vehiculului său, comis de către nişte ”terorişti înarmaţi”, în apropiere de Teheran, a anunţat ministerul.

El a fost ”grav rănit”, după ce maşina sa a fost luată drept ţintă de către mai mulţi atacatori, care au fost loviți, la rândul lor, de către membri ai echipei de securitate a omului de ştiinţă, anunţă ministerul.

O echipă medicală care a intervenit la faţa locului nu a reuşit să-l reanime. Şeful diplomaţiei iraniene a îndemnat în același timp comunitatea internaţională ”să pună capăt ruşinoaselor sale poziţii ambivalente şi să condamne acest act terorist”.
Acest asasinat intervine cu mai puţin de două luni de instalarea la Casa Albă a democratului Joe Biden
Fakhrizadeh a fost catalogat de către premierul israelian Benjamin Netanyahu drept părintele programului iranului de înarmare nucleară. Totodată, acest asasinat intervine cu mai puţin de două luni de instalarea la Casa Albă a democratului Joe Biden, preşedintele -ales în scrutinul de la 3 noiembrie în Statele Unite.

Biden intenţionează să schimbe poziţia Statelor Unite faţă de Iran, după cei patru ani ai preşedinţiei republicanului Donald trump, care a retras Eashingtonul din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear, încheiat de către Teheran cu marile puteri. După toate acestea, Statele Unite au restabilit şi au consolidat sancţiunile impuse Republicii islamice.