Cele mai importante tradiții de Crăciun. Ce este complet interzis în Ajun

0

Crăciunul este una dintre cele mai așteptate sărbători ale anului. Atât pentru copii, cât și pentru adulți și chiar bunici, Crăciunul este un prilej de bucurie și înseamnă momente unice, timp petrecut alături de cei dragi, pregătiri, dar și tradiții și obiceiuri. Este important să ținem cont de acestea, pentru a trata sărbătorile așa cum trebuie.

Interdicții de Crăciun

Pe lângă achiziționarea cadourilor, împodobirea casei și a bradului sau pregătirea mesei, românii mai au și grija tradițiilor. Trebuie să fim atenți la ce facem și să ne asigurăm că le respectăm, pentru a avea noroc.

Un obicei extrem de important este primirea în curte a colindătorilor care vestesc Nașterea Domnului. În unele zone, poarta stă deschisă pentru aceștia încă din Ajun. Se spune că cei care nu îi primesc pe vestitori în casele lor vor fi urmărit de ghinion. De asemenea, gazdele trebuie să-i răsplătească, fie cu mere, nuci, dulciuri, dar și cu bani.

În această zi sfântă nu trebuie să te cerți, să porți dușmănie sau să lovești pe cineva, pentru că vei avea numai probleme. În caz contrar, se spune că vei fi urmărit de ghinion și nu vei mai avea niciodată prieteni. Mai mult, se mai zice și că vei primi înapoi tot atâtea palme sau pumni câți ai dat.

Interzis complet în Ajun de Crăciun

Se mai spune că în noaptea de Ajun, oamenii nu trebuie să mănânce nimic, asta pentru a avea noroc tot anul 2022. Se spune că masa de dimineață trebuie să fie prima după prânzul din Ajun, pentru a consuma doar bucatele destinate Nașterii Domnului.

În ziua de Ajun se taie câte un măr, iar dacă mărul are viermi, se spune că cel care a tăiat fructul va fi încercat de boală tot anul, iar dacă mărul este putred, atunci va muri. Dacă mărul este bun, anul va fi unul perfect din punct de vedere al sănătății.

Casa nu trebuie măturată în ziua de Ajun, căci aşa se alungă tot norocul. Nu ai voie să speli, să calci sau să faci treburi casnice, ci doar să pregătești ultimele merinde pentru masa de sărbătoare. Se spune că în Ajun trebuie să faci cozonacii, pentru că vor ieși pufoși.