Cele mai frumoase tradiții românești de Sfântul Vasile. Fă asta ca să ai noroc tot anul

0

Cele mai frumoase tradiții românești de Sfântul Vasile. Prima zi din an aduce în casele românilor o sărbătoare mare, marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții. Sfântul Vasile este unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii Ortodoxe Române.

Tradiții de Sfântul Vasile. Ce să faci ca să ai noroc tot anul

Sărbătoarea Sfântului Vasile care era considerat ocrotitorul săracilor este una dintre cele mai mari sărbători din anul bisericesc. Iată ce tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă în această zi!

Se spune că în noaptea de Sfântul Vasile, cerul se deschide de trei ori pentru câte o clipă. Conform tradiției populare, în prima zi din Anul Nou se înnoiesc toate, motiv pentru care e bine ca oamenii să-și pună în minte un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.

Pe 1 ianuarie se merge cu uratul și cu semănatul. În spatele acestui obicei există o legendă populară potrivit căreia Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat-o chiar pe cea dintâi zi, cea a Anului Nou.

Bucuros ca s-a întâmplat astfel, Sfântul Vasile a luat un clopoţel, i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. Astfel a apărut obiceiul uratului de An Nou, care se păstrează și în zilele noastre.

Este bine ca pe 1 ianuarie să mergi cu sorcova, sau să primești sorcova în casa ta pentru ca Anul Nou să fie bun, cu belșug și bucurie pentru toată familia.

La mulți ani de Sfântul Vasile

Pe 1 ianuarie își sărbătoresc onomastica cei care poartă numele Sfântului Vasile. Acest nume este răspândit în toată lumea creștină și provine din grecescul basileios, care înseamnă rege, împărat.

Peste 530.000 de români își sărbătoresc onomastica de sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare. Dintre aceștia, 80.619 sunt femei și 452.144 sunt bărbaţi.

Cel mai des întâlnit prenume în rândul bărbaţilor este Vasile, purtat de 431.390 de persoane. Derivate din numele Vasile: Sica/Sică – 382 de persoane, Sile – 439, Silica/Silică – 227, Vasi – 120, Vasilica/Vasilică – 20.407.

Cel mai des întâlnit nume le femei este Vasilica, purtat de 77.469 de femei. Alte derivate: Sica – 862 de persoane, Silica – 519, Vasi – 24, Vasila – 370 și Vasilca – 1.375.