Cel mai bun peste pentru organism. Este de 1500 ori mai eficient decat medicamentele

eduard

Auzi atat de multe despre toate tipurile de peste si fructele de mare incat nu mai stii care sunt mai sanatoase, care este toxic, pe care il poti consuma in cantitati limitate si ce peste poti manca pe saturate.

Pestele, in sine, este un tip de carne extrem de sanatoasa, insa exista cateva aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere pentru a putea alege cel mai potrivit peste pentru tine.

Proteinele si acizii grasi de tip Omega-3 fac din peste un aliment ideal pentru buna functionare a intregului organism, dar mai ales pentru sanatatea creierului

Macroul este un peste adesea comparat cu tonul, deoarece au multe caracteristici – ambii sunt pesti grasi mari, care au o textura ferma si sunt adesea ambalate in ulei si conservate. Cei doi pesti sunt membri ai aceleiasi familii Scombridae, dar macroul sunt pesti mai mici si au o viata mai scurta. Macroul este mai gras decat tonul si are un gust mai bogat, dar mai bland.

Macroul este bogat in proteine si ofera acizi grasi omega-3. Gustul bland face ca acesta sa fie o completare excelenta la dieta dumneavoastra daca doriti sa includeti mai mult peste in dieta dumneavoastra, dar nu va place gustul puternic al altor tipuri de peste.

Informatii nutritionale pentru macrou

Aceste informatii nutritionale sunt furnizate de USDA pentru o portie de 3,5 uncii (100 grame) de macrou crud:

Calorii: 189
Grasimi: 11,9 g
Sodiu: 89 mg

Carbohidrati: 0 g
Fibre: 0 g
Zahar: 0g
Proteine: 19 g
Carbohidrati

Macroul crud simplu nu contine carbohidrati, fibre sau zahar. Cu toate acestea, orice peste care este gatit pane sau procesat poate include niste carbohidrati.

Grasimi

Macroul ofera aproape 12 grame de grasime per portie de 100 de grame. Aproximativ 3 grame sunt grasimi saturate, 4,5 grame sunt grasimi mononesaturate si 2,9 grame sunt grasimi polinesaturate.

Macroul este bogat in acizi grasi omega-3. Conform datelor USDA, o portie ofera 0,77 grame de EPA (acid eicosapentaenoic) si 1,25 grame de DHA (acid docosahexaenoic), ambii acizi grasi importanti care pot fi fabricati doar in mod minim de catre organism. Prin urmare, consumul acestor acizi grasi in alimente este singura modalitate practica de crestere a nivelului acestora.

Macroul ofera, de asemenea, o cantitate mica dintr-un acid gras omega-3 mai putin cunoscut numit DPA (acid docosapentaenoic). O portie de 100 de grame de peste ofera 0,18 grame. Macroul prins in diferite zone si in diferite perioade ale anului poate furniza cantitati usor diferite de grasime.

Proteina

Macroul este o proteina completa cu o portie de 100 de grame care furnizeaza 19 grame de macronutrient, inclusiv toti cei noua aminoacizi esentiali.

Vitamine si minerale
Macroul este o sursa excelenta de vitamina B-12. O portie ofera 7,29 mcg, ceea ce inseamna ca veti primi mult mai mult decat doza zilnica recomandata pentru adulti, care este de 2,4 mcg pe zi. Macroul ofera, de asemenea, niacina, fier, vitamina B6, riboflavina, magneziu, fosfor, acid folic si seleniu.

Macroul poate fi, de asemenea, o sursa buna de vitamina D. Pe langa lapte, pestele gras este adesea prezentat ca o sursa buna de nutrient. Conform datelor USDA, o portie de macrou contine 13,8 mcg, care pot fi convertite in aproximativ 552 de unitati internationale (UI). National Institutes of Health sugereaza ca obtinem 600 UI de vitamina D care se obtine de obicei prin expunerea la soare.

Beneficii pentru sanatate

Indiferent daca il aveti proaspat sau conservat, macroul are de oferit cateva beneficii pentru sanatate. Iata cateva moduri prin care consumul de macrou iti poate stimula sanatatea.

Poate imbunatati sanatatea inimii la adulti

Studiile de cercetare au aratat ca grasimile polinesaturate sanatoase pentru inima (inclusiv acizii grasi omega-3 DHA si EPA) pot ajuta la reducerea ratei de incidenta si deces din cauza bolilor cardiovasculare. Multe studii au aratat, de asemenea, ca suplimentele cu ulei de peste pot ajuta la scaderea trigliceridelor fara a creste alte tipuri de colesterol.

Poate reduce riscul de declin cognitiv legat de varsta

Cercetatorii au propus ca consumul de fructe de mare poate preveni declinul cognitiv legat de varsta. Mai multe studii au indicat ca consumul de alimente (cum ar fi pestele) care ofera EPA si DHA a fost legat de imbunatatirea functiei cognitive la cei cu boala Alzheimer in forma foarte usoara.

Poate imbunatati sanatatea cardiometabolica la copii

Deoarece dovezile sugereaza ca consumul de peste gras poate oferi beneficii pentru sanatate la adulti, cercetatorii incep sa examineze modul in care aportul de peste gras poate imbunatati dezvoltarea si sanatatea copiilor. Un nou studiu de cercetare efectuat pe copii in 2019 a fost publicat in American Journal of Clinical Nutrition.

Studiul a inclus aproape 200 de copii de 8 sau 9 ani care au primit fie peste gras, fie pasari de curte timp de 12 saptamani. Cercetatorii au descoperit ca cei care au consumat peste au prezentat niveluri imbunatatite ale trigliceridelor si ale colesterolului HDL, fara impact negativ asupra tensiunii arteriale, variabilitatii ritmului cardiac, homeostaziei glucozei. A

utorii studiului au concluzionat ca recomandarile privind consumul de peste la copii ar fi utile pentru a imbunatati initiativele de crestere a aportului de peste gras de catre copii.

Poate ajuta la prevenirea anemiei

Macroul poate oferi o baza nutritionala buna pentru prevenirea anemiei care rezulta din deficiente nutritionale. Pestele gras contine fier, vitamina B12 si o parte din acid folic. O deficienta a oricaruia dintre acesti micronutrienti poate duce la anumite tipuri de anemie. Simptomele anemiei pot include slabiciune musculara, vedere tulburata, oboseala extrema, impreuna cu alte complicatii grave, cum ar fi infertilitatea.

Poate reduce riscul de diabet de tip 2

Studiile prospective au aratat ca un aport ridicat de alimente care contin grasimi saturate este asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2. Pe de alta parte, un aport ridicat de grasimi polinesaturate reduce riscul. Nu este clar daca grasimile polinesaturate din surse marine (peste) sau vegetale (plante) afecteaza diferit reglarea glicemiei in diabetul de tip 2.

Lasă un comentariu