Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți

eduard

Beneficiile ceaiului de busuioc
Așa cum spuneam, ceaiul de busuioc sfânt are o mulțime de beneficii asupra sănătății.

În primul rând, notăm substanțele din compoziția acestei plante minunate și anume: vitamina A, vitamina C, vitamina K, fier, zinc, calciu și magneziu. Toate acestea sunt substanțe de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa optim.

Vitamina K ajută la menținerea sistemului cardiovascular și osos. Potrivit webmd.com, o cană de ceai de busuioc pe zi îți oferă exact aportul de vitamina K de care ai nevoie în ziua respectivă.

Această vitamină ajută, de asemenea, sistemul digestiv și funcționarea optimă a creierului.

Cercetările asupra acestui tip de busuioc vin în întâmpinarea concepțiilor vechi din medicina asiatică, care spun că e bine să bei ceai de busuioc din următoarele motive:

Îți reglează sistemul respirator
Substanțele active din această plantă minune te pot ajuta să respiri mai bine, deoarece ajută la deschiderea căilor respiratorii.

De asemenea, unele studii arată că busuiocul diminuează simptomele astmului (verywellhealth.com).

În aceeași notă, ceaiul de busuioc este și antiviral, ceea ce înseamnă că poate fi folosit și împotriva simptomelor de gripă și răceală.

Îți diminuează stresul și anxietatea
Specialiștii spun că acest tip de busuioc influențează cortizolul, hormonul responsabil de stres, ajutând la echilibrarea glandelor suprarenale și, astfel, reducând excesul de cortizol și implicit, stresul.

Îți ajută sănătatea dentară
Busuiocul sfânt ajută la reducerea inflamațiilor gingivale, dar și la reducerea plăcii care se depozitează pe dinți. În același timp, previne alte afecțiuni care îți afectează dentiția.

Scade nivelul de colesterol și de zahăr din sânge
Datorită studiilor pe animale – iepuri și șoareci – s-a descoperit că busuiocul ajută la menținerea unei greutăți optime, prin scăderea colesterolului și a glicemiei; însă efectele apar după mai multe zile (sursa healthline.com).

Te protejează de infecții și îți vindecă rănile
Cum am menționat deja, ceaiul de busuioc are proprietăți antiinflamatorii și antiseptice, ceea ce înseamnă că este util împotriva infecțiilor, dar și în tratarea rănilor de la nivelul pielii.

Îți protejează stomacul
Un alt studiu realizat cu ajutorul animalelor arată că dacă bei ceai de busuioc și ai ulcer gastric, simptomele cauzate de această afecțiune scad considerabil.

Ceai de busuioc: contraindicații
Ca în cazul oricărui supliment alimentar, vorbește cu medicul sau farmacistul înainte să folosești ceaiul de busuioc pe post de tratament medical.

Chiar dacă este considerată o plantă-minune, ea poate fi periculoasă cel puțin în unul dintre următoarele cazuri:

Dacă ești însărcinată sau alăptezi;
Dacă încerci să rămâi însărcinată, întrucât e posibil ca busuiocul să afecteze fertilitatea, spun unele studii;
Dacă iei anumite medicamente, în special cele care subțiază sângele (de pildă, aspirina).
Ceaiul de busuioc scade tensiunea?
Studiile arată că busuiocul scade tensiunea arterială. Nu se recomandă ceaiul de busuioc dacă iei anumite medicamente pentru tensiune, deoarece este posibil ca tensiunea să scadă prea mult și să experimentezi stări de amețeală și/sau leșin.

Ceai de busuioc pentru tuse
Cu toții știm cât de iritantă (și la propriu și la figurat) e senzația de tuse care nu mai trece. Ei bine, ceaiul de busuioc este un remediu natural pentru tusea seacă, menționează the healthsite.com.

Bea câte o cană de ceai de busuioc cald în fiecare dimineață pentru a scăpa de tuse.

Ceai de busuioc pentru slăbit
Datorită faptului că ceaiul de busuioc reglează metabolismul și ajută la reducerea glicemiei și a colesterolului din sânge, este un remediu minunat pentru a scăpa de kilogramele în plus, care s-au depus și pare că nu vor să se mai dea jos.

Acum, că ai aflat ce beneficii are ceaiul de busuioc, ești curioasă să îl încerci? Sigur că înainte, sperăm să te asiguri că poți să îl consumi în siguranță!

Lasă un comentariu