În prima zi a lunii octombrie, creștinii ortodocși prăznuiesc sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, cunoscută și sub numele popular de Pocroave. Sărbătoarea poartă cruce roșie în calendar și amintește de apariția Maicii Domnului în cartierul Vlaherne (Blachernae) din Constantinopol, în secolul al X-lea.
Care este semnificația acestei sărbători
Evenimentul a avut loc în timpul unei slujbe de la Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne. Sf. Andrei cel Nebun pentru Hristos, alături de ucenicul său, Sfântul Epifanie, dar și alți credincioși, au fost părtași la un miracol, văzându-o pe Maica Domnului, alături de Sfântul Ioan Botezătorul, dar și alți sfinți și îngeri.
În acea perioadă, orașul Constantinopol se afla în pericol de a fi invadat. Maica Domnului a îngenunchiat în mijlocul bisericii și s-a rugat. După ce s-a ridicat, Fecioara și-a întins acoperământul, adică voalul său, peste capetele oamenilor, în semn de ocrotire.
După această minune, orașul a fost ferit de primejdii. În biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne se aflau multe posesiuni ale Maicii Domnului, printre care cămașa, acoperământul (maforionul) și o parte a brâului acesteia, aduse din Țara Sfântă în secolul V.
Care sunt tradițiile zilei
În tradiția populară, sărbătoarea are legătură cu pregătirea ogoarelor pentru vremea rece, pentru momentul când se va așterne un strat de zăpadă pe câmpuri, datorită denumirii din slavonă – „Pocroavele“ care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă.
Tinerele fete care se roagă în această zi vor fi ocrotite și le va crește părul frumos, așa spune obiceiul popular. Gospodinele împart turte de post, făcute din mere sau dovleac, vecinilor și prietenilor.
În această zi se ține post pentru a fi protejați de boală sau de necazuri. De asemenea, în această zi, se stropesc vitele cu apă sfințită pentru a crește sănătoase.
Conform superstiției, de Acoperământul Maicii Domnului, nu se aruncă părul care se taie, deoarece se spune că rămâne atașat de suflet și de trup și poate fi folosit de vrăjitoare pentru farmecele lor.
Te-ar putea interesa și:
Rugăciunea care se spune în dimineața zilei
Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi. Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.
Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii.
Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată. Nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți.
Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor.
Amin.