Ce înseamnă candela din casele noastre – Când se aprinde și cum se curăță – „kándila” înseamnă „lumină de veghe”

eduard

Ce înseamnă candela – Candela aprinsă este străjerul casei noastre, dar și a sufletului nostru.

Pentru toți cei care o aprind cu credință, ea este lumina rugăciunii.

Sfântul Nicolae Velimirovici spunea că lumina pe care o dă candela ne aduce aminte de lumina cea adevărată care este Mântuitorul Iisus Hristos. El este lumina lumii, le spune apostolilor. Și această lumină trebuie să lumineze interiorul nostru.

Ce înseamnă candela? Însăși etimologia cuvântului „candelă” vorbește despre această semnificație:

În limba greacă, „kándila” înseamnă „lumină de veghe” sau „priveghere”. Iată un motiv pentru care este bine să ținem candela aprinsă în casă. Flacăra și lumina ei ne ajută să ne păstrăm trezia minții și atenția la Dumnezeu.

De ce e bine să avem mereu candela aprinsă în casă

Ce înseamnă candela – Mântuitorul ne îndeamnă la priveghere și la rugăciune, ca pregătire a noastră pentru ceasul cel de pe urmă, despre care nimeni nu știe când va veni. „Privegheați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului” (Matei 25, 13).

Iată, Mirele vine în miezul nopții, și fericit este slujitorul acela pe care îl va afla priveghind, spune în slujba Miezonopticii. Iar nevrednic este iarăși cel pe care îl va găsi lenevindu-se. Trebuie să fim mereu gata să Îl întâmpinăm pe Mântuitorul sufletelor noastre. Să avem mijloacele noastre încinse. Și asemenea fecioarelor celor înțelepte, candelele noastre să fie aprinse și pline cu untdelemnul faptelor bune. Este bine să folosim o candelă cu pahar și iconiță atașată la ea, în care să punem ulei, plută și fitil.

Candelele din ceară sunt mai practice, însă parcă nu au aceeași însemnătate și profunzime.

Când aprindem candela? Dimineața și seara, la rugăciune. În duminici și sărbători. La vreme de spaimă și necaz. Ori de câte ori simțim nevoia să vorbim cu Dumnezeu și să ne rugăm. Unele persoane au tot timpul candela aprinsă.

Candela care ardei este totuna cu rugăciunea pe care creștinul se silește să o menține vie și lucrătoare pe buzele sale, în mintea sa, înlăuntrul lui. Când aprindem candela, sufletul se așază deja într-o stare de rugăciune, de apropiere de Dumnezeu. Este mica noastră jertfă pe care o aducem înaintea Lui. Lumina candelei ne îndeamnă la priveghere și la nevoință, însă tot ea ne mângâie și ne încălzește sufletul cu strălucirea ei. Lumina din candelă ne aduce aminte permanent de lumina învierii.

Ce înseamnă candela – De aceea, candela în casă este dătătoare de pace și însuflețire pentru sufletul abătut sau întristat. Este răspânditoare de bucurie și nădejde.

Cum se curăță candela? Candela trebuie manevrată cu multă evlavie și respectul cuvenit față de cele sfinte. Când o curățăm, nu se cuvine să aruncăm uleiul ars în chiuvetă sau la gunoi, scrie lataifas.ro.

Putem, în schimb, lăsa uleiul să ardă până la capăt, și apoi să curățăm paharul cu o bucată de vată curată sau un șervețel. Nici șervețelul cu care am șters candela nu trebuie aruncat, ci dat la ars.

Materialele folosite la îngrijirea obiectelor sfinte sau șervețelele de la anaforă se pot arde în natură, iar cenușa se va îngropa la rădăcina unui pom sau alt loc curat.

Rugăciune la aprinderea candelei:

„Preasfânta și Înaltă Treime, primește puțina mea dragoste înaintea Ta și arde în focul Dumnezeirii Tale fărădelegile mele. Și șterge mulțimea răutăților mele și dă-le îngropării și uitării Tale, Doamne. Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, fă bine primită lumina darului meu și du înaintea Fiului tău și Dumnezeului nostru, pentru iertarea păcatelor noastre.

Amin.”

Alte recomandări pentru tine

Lasă un comentariu