Ce este scleroza laterală amiotrofică (SLA), boala care l-a ucis pe Bryan Randall, iubitul Sandrei…

eduard

Ce este scleroza laterală amiotrofică (SLA), boala care l-a ucis pe Bryan Randall, iubitul Sandrei Bullock. Cum se manifesta. Simptome si cauze scleroza laterală amiotrofică.

Bryan Randall, partenerul de viață al actriței Sandra Bullock s-a stins din viață la vârsta de 57 de ani, după o luptă de trei ani cu scleroza laterală amiotrofică (SLA).

Iubitul Sandrei Bullock era fotograf și a ales de la bun început să păstreze privată viața personală și să țină departe de ochii lumii gravele probleme de sănătate cu care s-a confruntat în ultimii ani. Din păcate, cu toate eforturile medicilor, viața Lui Randall nu a putut fi salvată, iar acesta pierdut bătălia cu boala în cursul zilei de sâmbătă, 5 iunie.

Ce e scleroza laterală amiotrofică (SLA), boala care i-a curmat viața iubitului Sandrei Bullock
Scleroza laterală amiotrofică (SLA), cunoscută și ca boala lui Lou Gehrig sau boala lui Charcot, este o afecțiune caracterizată prin pierderea progresivă a celulelor nervoase ale creierului și măduvei spinării. Boala afectează nervii motori, cei responsabili pentru controlul mișcării voluntare a mușchilor.

SLA este o afecțiune neurodegenerativă fatală ce face ca funcțiile fundamentale ale organismului – mersul, vorbitul, mâncatul, înghițitul etc. – , să devină tot mai dificile cu timpul, până la dispariția completă.

Ce este scleroza laterală amiotrofică (SLA), boala care l-a ucis pe Bryan Randall, iubitul Sandrei Bullock
Simptome scleroza laterală amiotrofică
Primele semne de SLA sunt, de obicei, o ușoară senzație de slăbiciune în picior, mână, față sau limbă. Pot apărea, de asemenea, și spasmele musculare sau creșterea impreciziei și îngreunarea capacității de a executa anumite acțiuni care necesită mișcări de precizie ale degetelor și mâinilor.

Printre simptomele slcerozei laterale amiotrofice se numără:
Pierderea trepată a forței mâinilor și picioarelor
Spasme/crampe musculare
Încapacitatea controlului voluntar al mâinilor și picioarelor
Dificultate la înghițire (disfagie), mers, vorbit (dizartrie) și respirat
Senzația de oboseală
Pierdera reflexelor motorii la nivelul feței
Dificultate în menținerea poziției verticale a capului sau unei bune poziții a corpului
Dificultate în desfășurarea zilnică a activităților normale

Cauzele apariției sclerozei laterale amiotrofice
Potrivit experților în sănătate, SLA afectează mai mult bărbații, debutând cel mai frecvent la cei cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani. Cauzele bolii sunt necunoscute, însă circa 5-10% persoane cu SLA moștenesc boala din familie.

Unu pana la doi oameni din 100000, dezvolta ALS în fiecare an, notează sfatulmedicului.ro.

Conform experților, în circa 20-40% boala apare din pricina modificării a unei gene care produce o anumită proteină în celulele nervoase din creier și în măduva spinării. De asemenea, în 12-20% dintre cazuri se vorbește despre o mutație a genei SOD1, esențiale pentru funcționarea neuronilor motori.

Metode de tratament pentru scleroza laterală amiotrofică
Pentru scleroza laterală amiotrofică nu există niciun tratament care să poată inversa sau opri deteriorarea neuronilor motorii. Dar sunt anumite tratamente paliative care ameliora simptomele și pot preveni apariția complicațiilor, contribuind la ușurarea vieții pacienților:

Fizioterapia
Ventilația mecanică, pentru când boala devine mai avansată, iar sistemul respirator este tot mai afectat
Ajutorul logopedului pentru persoanele care nu mai pot vorbi normal
Ajutorul nutriționistului, pentru variante de alimentare ușor de înghițit
Consiliere psihologică
imunoterapie cu anticorpi în anumite stadii ale bolii
Alte vedete diagnosticate cu scleroză laterală amiotrofică
Scleroza laterală amiotrofică este și afecțiunea cu care Stephen Hawking s-a luptat timp de 50 de ani li care i-a adus sfârșitul acestuia. Celebrul astrofizician britanic a murit în 2018, la vârsta de 76 de ani, după ce, din cauza bolii, a trăit zeci de ani imobilizat într-un scaun cu rotile și în incapacitatea de a vorbi sau de a se mișca normal.

Șerban Ionescu a murit în 2012, după ce a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică. Actorul avea 62 de ani.

Printre alte celebrități diagnosticate cu SLA se mai numără actrițele Selma Blair și Christina Applegate.

Lasă un comentariu