Ce este Punctul Nemo, locul care va deveni „mormântul” Stației Spațiale

eduard

Există un loc din Oceanul Pacific în care multe vehicule spațiale de mari dimensiuni ajung la finalul serviciului.

Tot acolo, în Punctul Nemo, va fi coborâtă controlat și Stația Spatială Internațională (SSI), înainte de anul 2031. Având o lungime de 109 metri și o greutate de aproape 420 de tone, acesta va fi cel mai greu obiect spațial care va fi „înmormântat” acolo.

Potrivit publicației Scientific American, operațiunea de coborâre de pe orbită a SSI va costa NASA aproximativ 1 miliard de dolari.

Point Nemo este folosit în acest scop deoarece este cel mai izolat loc de pe planetă. Se află la o distanță de 2.700 de km de cel mai apropiat uscat.

Începând cu anul 1971, au fost aruncate acolo cel puțin 260 de vehicule spațiale, conform Popular Science. Tot acolo, la o adâncime de 3,2 km, se găsește stația spațială MIR (1986 – 2001), alături de 140 de capsule rusești și chiar o rachetă SpaceX, potrivit Smithsonian.com.

Oamenii care trăiesc permanent la cea mai apropiată distanță de Point Nemo sunt astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale. Asta deoarece SSI orbitează la o altitudine de 402 kilometri.

Punctul Nemo, afectat de poluarea cu plastic
Deși este atât de izolat, Punctul Nemo este umplut și cu alte obiecte, nedorite, produse de oameni. Ambarcațiuni care au participat la Volvo Ocean Race au luat mostre de apă din zonă, iar cercetătorii au descoperit că aceasta include 26 de particule de microplastic pe metru cub.

Gunoaie au fost descoperite chiar și în cel mai adânc loc de pe Pământ, Groapa Marianelor. Printre obiectele găsite se numără o anvelopă, o mașină de spălat, o oală, pungi de plastic, PET-uri, conserve și un butoi metalic.

Lasă un comentariu