Ce este interzis să faci în Ajun de Sfântul Nicolae. Toată lumea trebuie să respecte asta

0

De Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae se leagă mai multe obiceiuri și tradiții vechi care se respectă și în zilele noastre. Pe lângă lucrurile pe care este bine să le facem în această zi, există și superstiții despre ce nu se face ca să nu avem un an nou plin cu ghinion.

Ce este interzis să faci în Ajun de Sfântul Nicolae

În așteptarea lui Moș Nicolae, adică în ziua de Ajun, precum și pe 6 decembrie, când este prăznuit Sfântul Ierarh Nicolae, este interzis să faci treburi casnice, să coși, să speli rufe, să dai cu mătura, să prelucrezi lâna, sau să faci muncă în gospodărie. Dacă un om sărman îți cere ajutorul, fă bine și nu îl refuza. Ajută-l cum poți, dar nu-l lăsa să plece cu mâna goală de la casa ta.

Există superstiția că cine doarme în ziua de Sfântul Nicolae, se va simți amorțit tot anul următor. Nu este bine să te cerți cu cineva în această zi, să porți dușmănie, sau să gândești negativ despre cineva.

Pe 6 decembrie, când este sărbătorit Sfântul Ierarh Nicolae, este bine să aprinzi lumânări pentru rudele decedate și pentru copiii care au murit nebotezați

Cine a fost Sfântul Ierarh Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie

Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai mari și mai iubiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe. El este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzați pe nedrept, al comercianților și al călătorilor, al fetelor nemăritate, al mireselor, dar în mod special, al copiilor mici.

Motivul pentru care acest sfânt este cinstit în fiecare an la data de 6 decembrie este că în această zi el i-a apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să-i ierte pe cei trei tineri nevinovați care urmau a fi omorâți a doua zi.

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae este una cu dată fixă, marcată în Calendarul Ortodox în fiecare an pe 6 decembrie. În această zi, Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește.