Ce este cererea de revizuire a pedepsei, care l-ar fi putut elibera pe Liviu Dragnea din închisoare

0

Liviu Dragnea continuă demersurile pentru a fi eliberat din închisoare. În cadrul termenului programat în această săptămână de Înalta Curte de Casație și justiție (ICCJ), fostul șef al PSD a cerut revizuirea cauzei în care a fost condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare, respectiv suspendarea executării pedepsei.

Flavia Teodosiu, avocatul lui Liviu Dragnea, a oferit o declarație pe marginea acestui subiect, la finalul termenului.

„„La termenul de astăzi ne-am judecat într-o revizuire pe care a formulat-o domnul Dragnea, în speranţa – sigur – că se va admite în principiu. Suntem în prima etapă, conform dispoziţiilor Codului de procedură penală este etapa admisibilităţii în principiu. Am susţinut toate aspectele legale care susţin această cerere de revizuire şi aşteptăm acum să se pronunţe instanţa. Am solicitat să fie suspendată executarea în măsura în care instanţa va decide admisibilitatea în principiu.

Domnul Dragnea a spus foarte clar că, din punctul dânsului de vedere, (…) Este în arest în baza unei decizii penale (aceea de la fond) pronunţată de un complet care aşa cum am văzut nu a fost legal constituit şi apreciază că i se încalcă în continuare drepturile. Este singurul justruţiabil din cele peste 187 de dosare care s-au judecat la ICCJ pentru infracţiuni de corupţie căruia nu i s-a aplicat decizia CCR. Sigur, dânsul suferă foarte mult pe idee asta şi este afectat de acest aspect”, a declarat avocata Flavia Teodosiu.

Ce este cererea de revizuire a pedepsei

„Hotărârile judecătorești definitive pot fi supuse revizuirii atât cu privire la latura penală, cât și cu privire la latura civilă.

Revizuirea hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:

a) s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei și care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunțate în cauză;
Creatură ciudată descoperită pe un șantier. Muncitorii au fost aproape să o ucidă (FOTO)

b) hotărârea a cărei revizuire se cere s-a întemeiat pe declarația unui martor, opinia unui expert sau pe situațiile învederate de un interpret, care a săvârșit infracțiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire se cere, influențând astfel soluția pronunțată;

c) un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals în cursul judecății sau după pronunțarea hotărârii, împrejurare care a influențat soluția pronunțată în cauză;

d) un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de urmărire penală a comis o infracțiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere, împrejurare care a influențat soluția pronunțată în cauză;

e) când două sau mai multe hotărâri judecătorești definitive nu se pot concilia;

f) hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituțională după ce hotărârea a devenit definitivă, în situația în care consecințele încălcării dispoziției constituționale continuă să se producă și nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunțate”, se arată în Codul de Procedură Penală.

Instanța a luat decizia: Liviu Dragnea rămâne în închisoare

Cererea de revizuire a pedepse a fost respinsă marți de instanța supremă.

„Cu majoritate, respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de revizuentul Dragnea Nicolae Liviu împotriva sentinței penale nr.377/21.06.2018 a ICCJ – Secția Penală pronunțată în ds nr.2628/1/2016. Obligă la cheltuieli judiciare catre stat”, este decizia pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.