Chiar daca au trecut 30 de ani de la moartea sotilor Ceausescu, fascinatia romanilor pentru acest subiect a ramas foarte mare. E de inteles, pentru ca fostii lideri comunisti si-au lasat amprenta asupra poporului roman, de multe ori intr-un mod nu tocmai placut.

Pe data de 22 decembrie 1989, Elena si Nicolae Ceausescu au parasit Bucurestiul cu un elicopter, atunci cand si-au dat seama ca au pierdut controlul, iar revolutia prinde amploare.

Prima oprire a celor doi lideri comunisti au fost la resedinta lor e la Snagov, unde au ajuns in jurul orelor 12.00, iar de acolo au plecat spre Targoviste.

Insa, in apropiere de Boteni, armata a cerut elicopterului sa aterizeze, dar Elena si Nicolae Ceausescu au abandonat aeronava si au pornit spre Targoviste cu masinile unor persoane oprite pe strada de ofiterii de securitate.

Au stat ascunsi cateva ore, dar seara s-au dus la sediul Militiei Judetene, care fusese ocupat intre timp de revolutionari. Mai mult, aici Elena si Nicolae Ceausescu au fost arestati, iar la perchezitiile corporale revolutionarii au descoperit ca liderul avea in buzunarul hainei sale o agenda si stilouri.

Dezvaluirile au fost facute de Ioan Mares, martor la pechezitiile facute la Colt: ”Nu cunosc ce s-a întâmplat cu aceste obiecte întrucât m-am retras să raportez domnului Kemenici. Ulterior, când am ajuns în cazarmă, am aflat că dl. col. Kemenici se deplasase personal cu un autocamion cu soldaţi şi un Aro în faţa inspectoratului, pentru a-i prelua pe Ceauşeşti, dar eu nu am ştiut acest lucru. Am mers la biroul unde erau ţinuţi soţii Ceauşescu, am pătruns în încăpere cu gândul de a nu-mi spune numele şi m-am adresat lui Nicolae Ceauşescu, spunându-i că sunt trimis pentru a-i asigura protecţie faţă de revoluţionari”.