Despre fructele de catina s-a scris și se va mai scrie mult în continuare. De ce? Pentru ca este o adevărată „bombă” de sănătate, un remediu energizant și eficient în multe afecțiuni…
Anemie, astenie, gripa, viroze respiratorii, sensibilitate la raceli si infectii, ulcer, diaree, ciroza, hepatita, boli coronariene, miopie, glaucom, cataracta, depresie, Parkinson, leucemie, tumori și altele…
Aproape ca nu exista vitamina, oligoelement sau mineral esential care sa lipseasca din fructul acru-astringent al catinei, cel mai puternic concentrat de energie pe care natura ni-l pune la dispozitie pentru a trece cu bine iarna.
Indiferent de modul in care este preparata, catina ajuta la reglarea functiilor organismului si creste imunitatea. Siropul de catina preparat cu miere este sanatos, eficient, nu contine zahar si nu necesita fierbere. Iata cat de simplu este sa il preparam:
Avem nevoi de un kilogram de catina. Se spala bine si se scot coditele lemnoase, atat cat se poate.
Se lasa sa se scurga bine de apa, apoi se dau prin storcatorul cu presare la rece sau prin masina de tocat.
Se pot amesteca si in blender, cu o cantitate mica de apa, iar pentru a obtine sucul se storc bine printr-un tifon. Veți obține un suc gros, uleios.
Sucul obtinut se amesteca foarte bine cu aceeasi cantitate de miere (la o cana de suc de catina se adauga o cana de miere).
Se pune in sticle/borcane inchise ermetic si se tine la frigider timp de doua, trei saptamani. Pulpa ramasa se pastreaza la frigider, intr-un borcan inchis ermetic si se poate folosi la dus, ca un scrub natural.
Atentie!–Se amesteca in prima saptamana in fiecare zi, apoi la cateva zile, pentru a omogeniza cele doua componente. Altfel fermenteaza!
Se consuma o lingura, de doua, trei ori pe zi, cu un pahar cu apa, prima data dimineata, pe stomacul gol sau se poate folosi ca indulcitor – ideal pentru bauturile caldute pe care le serviti copiilor.
Este indicat sa incepeti cura in septembrie si sa preparati o cantitate sufcient de mare astfel incat sa ajunga pentru doua-trei luni.
Beneficiile cătinii
Ca să îi dăm o mare mână, chiar un braţ, de ajutor imunităţii noastre, asta e clar. Acum, să o luăm punctual.
Este considerată un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic şi chiar anticancerigen. Despre siropul pe care vi-l lăudam mai sus, se spune că ar avea puterea să scadă nivelul colesterolului, să ajute în ulcerul gastric, în afecţiuni circulatorii şi hepatice.
In cazul uzului intern, căci se foloseşte şi extern la afecţiuni oftalmologice, dermatoze, psoriazis, acnee etc, are un anume efect şi asupra depresiilor, tumorilor, faringitei. Ne-ar ajuta şi în greaua problemă a stresului care ne tot bântuie zilele.
Există şi referiri la beneficiile ei afrodiziace sau la capacitatea de a amâna efectele neplăcute ale îmbătrânirii.