Câți români au devenit imuni la coronavirus. Anunțul lui Nelu Tătaru în ziua cea mai neagră din pandemie

0

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat, vineri, că procentul de imunizare a românilor la noul coronavirus este de 4,6%, potrivit datelor obținute până în urma prelucrării a 11.000 de teste din cadru unui studiu național.
Mai puțin de 5 la sută dintre români ar fi obținut imunizare la noul coronavirus, arată datele Ministerului Sănătății. „Studiu de seroprevalenţă – 4,6% – ultimul procent pentru trecerea prin boală. S-au recoltat 17.000 de seruri. Din acestea, s-au lucrat 11.000. Până acum procentul de imunizare este de 4,6%”, a declarat Nelu Tătaru.

Oameni de știință de la cele mai bune universități din lume au trimis zilele trecute o scrisoare deschisă prin care solicită autorităților din domeniul sănătății să ia în calcul posibilitatea dezvoltării imunităţii de turmă împotriva Covid-19, în rândul persoanelor mai tinere.

Majoritatea populației nu riscă să moară dacă ia Covid-19, spun semnatarii petiției anti-lockdown, adăugând că eforturile trebuie să se concentreze asupra protejării persoanelor vulnerabile, iar toţi ceilalţi oameni trebuie lăsaţi să trăiască normal.
Nelu Tătaru: Este o boală cu evoluție imprevizibilă
Întrebat vineri dacă ia în calcul o decizie privind modificarea ordinului de ministru, astfel încât asimptomaticii să nu mai ajungă în spital şi să fie sub supravegherea medicului de familie, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Luăm în calcul o astfel de decizie.”

„Noi avem evaluarea asimptomaticului sau relativ asimptomaticului până în 48 de ore. El nu trebuie să stea neapărat internat în spital. Trebuie să facă acea evaluare, apoi, urmând cu un aviz de la DSP şi cu decizia medicului curant care l-a evaluat să meargă în izolare la domiciliu. Orice pacient trebuie evaluat, fiindcă această boală are o evoluţie imprevizibilă”, a precizat Nelu Tătaru, citat de Agerpres.

Câți români au avut oficial coronavirus
Numărul total al cazurilor de coronavirus a ajuns, vineri 9 octombrie, la 148.886 – este vorba de confirmații oficiali în urma unor teste pozitive. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat azi că 3.186 de persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore.
Până vineri, 5.299 de români diagnosticați cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 08.10.2020 (10:00) – 09.10.2020 (10:00) au fost raportate alte 52 de decese (24 bărbați și 28 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din București și 24 de județe.

Predicția împlinită a unui virusolog german
Virusologul german Christian Drosten, cel care la începutul anului 2020 a dezvoltat primul test la nivel mondial de diagnosticare a infecţiei cu SARS-CoV-2, a declarat, într-un interviu acordat în 18 septembrie pentru DW că ne aşteaptă o iarnă grea, în contextul pandemiei de COVID-19.

„Avem foarte multe situaţii diferite şi dificile în Europa. Iarna nu va fi uşoară. Anul viitor vom avea vaccinuri. Cred că va dura până la finalul anului viitor ca aceste vaccinuri să ajungă la anumite părţi din populaţie. De măşti nu scăpăm aşa repede. Şi după ce vom începe vaccinarea, cea mai mare parte a populaţiei va trebui să poarte mai departe măştile”, a explicat virusologul.