Câți lei primește salariu lunar un bărbat venit din Sri Lanka, angajat ca lucrător comercial într-un supermarket din Botoșani

eduard

Din ce în ce mai mulți patroni români se plâng că se confruntă cu un deficit tot mai mare de personal. și sunt dispuși să aducă străini, majoritatea asiatici. Este și cazul unui antreprenor din Botoșani, care a fost nevoit să caute soluții alternative.

Pentru a contribui la soluţionarea lipsei de personal cu care se confruntă în Retail, antreprenorul român Eugen Saulea, fondatorul ESSA Group – unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de trade marketing din ţară – a angajat 137 de persoane din Sri Lanka, dintre care 57 au fost deja plasate în magazine, 44 vor ajunge în ţară în a doua parte a lunii noiembrie, iar restul de 36 în ianuarie 2023.

„Se ştie că România este o ţară de emigrare, iar posibilitatea de a recruta personal de la noi nu este una uşoară. Există mai multe avantaje în a delega personal NON EU. Totodată, Sri Lanka ultimului an este marcată de o instabilitate socială majoră, există revolte şi dezechilibre pe scena politică şi cel mai mult au de suferit cetăţenii simpli ai acestei ţări”, explică pentru Ziarul Financiar Eugen Saulea.

700 de dolari, costul net cu angajarea

De altfel, odată ajunşi aici, cetăţenii din Sri Lanka sunt trataţi cu omenie şi li se asigură tot ceea ce au nevoie pentru un început corect în România: bugete în avans pentru a le asigura hrana şi igiena personală, mai spune Eugen Saulea.

„Iar ei sunt foarte deschişi pentru joburile care li se alocă şi motivaţi. Totodată, sunt implicaţi în activităţile asumate şi se dovedesc flexibili în ceea ce priveşte programul de lucru”.

Costurile cu un angajat NON EU diferă în funcţie de ţara de provenienţă şi de calificare, adaugă Eugen Saulea. Un factor cheie în definirea acestuia este legat de uşurinţa cu care angajatul NON EU se poate exprima în limba engleză. De pildă, salariile pentru lucrătorii comerciali se situează între 450 şi 550 de dolari, la care se adaugă cazare obligatorie şi un buget de aproximativ 150 de dolari pentru cheltuielile cu masa.

„Costul direct net cu un angajat este de circa 700 de dolari (n.red. 3.500 de lei), la care se pun şi contribuţiile aferente”, explică antreprenorul român, potrivit botosaneanul.ro.

Lasă un comentariu