Câți bani cer, de fapt, profesorii din România pentru meditații. Părinții elevilor cer ca sumele să fie fiscalizate

0

Profesorii care fac meditații cu elevii au intrat în atenția ANAF. Conform legii, aceste cadre didactice trebuie să fie persoane fizice autorizate și să dispună de o casă de marcat, pentru a le da elevilor bon fiscal în urma orelor de meditații. Din acest motiv, mulți dintre profesori renunță să mai facă meditații.

Banii din meditații, în atenția inspectorilor ANAF

Pentru a le da bon fiscal elevilor după fiecare sesiune de meditații, profesorii ar trebui să aibă casă de marcat. Prețul unui astfel de aparat ajunge până la 700 de lei. Inspectorii ANAF au constatat că foarte puțini dintre profesorii care fac meditații plătesc impozit pentru aceste venituri.

Conform legii, dacă sunt plătiți în numerar după meditații, profesorii trebuie să le dea bon elevilor, iar pentru asta trebuie să fie persoane fizice autorizate, adică să aibă o firmă și casă de marcat.

Am auzit de la alți profesori că stai pe la ușă cu tot felul de controale și este destul de greu. adică să te legi la cap fără să te doară. Dacă ai două-trei ședințe, mai bine renunți la ele, a declarat un cadru didactic pentru Observator.

Potrivit Registrului Comerțului, în București aproximativ 900 de persoane sunt înregistrate ca PFA-uri, sub codul CAEN ce prevede alte forme de învățământ. Nu sunt date clare cu privire la numărul cadrelor didactice care dau meditații.

Câți bani cer profesorii din România pentru meditații

Potrivit unui studiu, foarte mulți părinți consideră că elevii au nevoie de meditații pentru a dobândi cunoștințe la nivel mediu, motiv pentru care îi duc la meditații. O astfel de ședință costă între 50-100 de lei.

Matematica, limba și literatura română precum și limbile străine sunt materiile la care se solicită cel mai frecvent ore de pregătire. În anul școlar 2020-2021, 19% dintre elevi participă la meditații, iar 20% din părinți au deja în plan ca în perioada imediat următoare copilul să înceapă orele în particular.

În cele mai multe dintre cazuri, meditațiile se derulează cu un profesor din altă școală (69%) și mai puțin cu profesorul de la clasă (14%).

Cei mai mulți dintre părinți sunt de acord că elevii au nevoie de meditații pentru a dobândi cunoștințe la nivel mediu, și că această activitate ar trebui fiscalizată.