Câte zile nu ai voie să speli după Crăciun, dar și după Bobotează. Părintele Vasile Ioana: „Este greșit. Nu scrie nicăieri”

eduard

Părintele Vasile Ioana a dezvăluit când nu trebuie, de fapt, să speli între sărbători.

În luna decembrie, dar și la începutul lunii ianuarie, există extrem de multe sărbători, de la Nașterea lui Iisus, până la Sfântul Ion, Boboteaza sau Sfântul Vasile. În acest sens, extrem de multe persoane s-au întrebat de-a lungul timpului când nu ai voie să faci trebui casnice între aceste perioade sau, mai exact, ce activități nu este păcat să desfășori într-o zi marcată cu cruce roșie în calendar. Invitat în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical, părintele Ioana Vasile ne-a dezvăluit toate informațiile pe care trebuie să le știm în acest sens.

„Biserica este o mamă, care ne ajută să facem ceea ce trebuie și ce este bine să facem pentru noi și familii noastre. Avem cu toții calendarul creștin-ortodox, care are notate cu roșu zilele cu „ținere”, care înseamnă că este o sărbătoare mare, nu muncim. Asta nu înseamnă că nu punem masa, nu spălăm vasele, nu le punem la mașina de spălat, viața mea e mai frumoasă de când am o mașină de spălat vase. Normal că avem voie, putem face tot ce ține de ziua aceea, dacă eu mă duc în parc, mă schimb, mă întorc și fac un duș. Nu am păcătuit că fac un duș. A patra zi de Crăciun, pe 28 decembrie, este o zi normală și atunci pot să spăl rufe, pot să fac alte lucruri care nu țin neapărat de ziua aceea. Și Hristos a spus: „Tu în zi de sărbătoare nu legi gura boului care are nevoie să se hrănească”. Lucrurile pe care le faci normal pe ziua aceea nu sunt un păcat. De spălat, spălăm când nu e roșu în calendar.”, a declarat Părintele Vasile Ioana, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical.

Câte zile nu se spală după Bobotează

Există o informație în tradiția românească care spune că după Bobotează nu ai voie să speli aproximativ o săptămână. Acest lucru este fals, ne spune Părintele Vasile Ioana, care îndeamnă întotdeauna creștinii să se documenteze din cele mai sigure surse, precum ar fi cărțile bisericești.

„De Bobotează avem același principiu. Toate apele se sfințesc cu prezența lui Hristos în apele Iordanului și noi atunci, în ziua de Bobotează, facem mare slujbă, iar apa devine aghiazmă, dar asta nu înseamnă că tu 8 zile nu ai voie să-ți faci duș, să speli, este greșit. Noi ținem ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan, dar de pe 9 poți să speli, nu scrie nicăieri că nu poți. Întotdeauna când avem aceste tradiții „băbești” ar trebui să verifici o carte. Întotdeauna când cineva spune ceva spui: „Vreau să văd unde scrie asta”, să te informezi corect.”, a continuat acesta.

Lasă un comentariu