Carența de fier: cum îți dai seama că ai nevoie de suplimente

eduard

Stilul de viață modern, cu alimentație dezechilibrată, sedentarism și stres, a condus la apariția multor deficiențe de vitamine și minerale. Dacă strămoșii noștri aveau carențe importante de nutrienți în principal din cauza lipsei de de hrană, azi, când totul e atât de ușor disponibil, suferim din prisma propriilor alegeri.

Carența de fier este comună în general fetelor și femeilor din cauza pierderilor de sânge din timpul menstruației. Dat fiind faptul că fierul este implicat în procesele de producere a hemoglobinei, persoanele care suferă de carențe nu vor avea suficiente globule roșii în sânge, ceea ce va îngreuna transportul oxigenului către organe. Află de mai jos care sunt principalele semne că ai lipsă de fier, care îți indică faptul că este necesar să apelezi la suplimente.

Lipsa de fier: care sunt semnele caracteristice
Un mineral atât de necesar organismului uman, fierul este implicat în producerea hemoglobinei, o proteină din globulele roșii care participă la transportul oxigenului spre mușchi și oase. Prin urmare, lipsa de fier va afecta direct majoritatea organelor corpului.

De ce ajungem în această situație? Lipsa de fier este prezentă la cei care au o alimentație deficitară și care nu înglobează în dietă sursele bogate în acest mineral. Printre acestea, se numără carnea roșie, legumele și verdețurile de culoare verde închis (spanac, kale), fructe uscate, leguminoase, fructe de mare, alimente fortificate și nuci sau semințe.

Alte cauze pentru care ajungi să ai carențe de fier sunt legate de prezența unei boli digestive (bolile inflamatorii intestinale), de perioada sarcinii sau de pierderile de sânge din timpul menstruației ori determinate de sângerările interne.

Cum îți dai totuși seama că te numeri și tu printre cei ce au lipsă de fier? Iată care sunt semnele caracteristice!

Ești mai mereu obosită. Deși oboseala sau chiar epuizarea au devenit semne caracteristice ale societății actuale, atunci când ai lipsă de fier, ele sunt chiar mai acute. Dacă dormi bine, dar tot ți-e somn mai mereu sau nu te poți concentra, ar fi bine să faci niște analize. Explicația este că oxigenul ajunge mai greu la organe, privându-le astfel de energie.

Ești extrem de palidă. Atunci când lipsesc globulele roșii, și sângele e mai deschis la culoare, ceea ce va fi evident mai ales prin piele. Dar nu numai tenul te dă de gol, dar și gingiile, interiorul buzelor sau porțiunea dinăuntrul pleoapei inferioare, cu toate mai deschise la culoare decât ar trebui.

Ai probleme cu respirația. Așa numita respirație scurtă e extrem de ușor de explicat atunci când ai lipsă de fier. Dat fiind faptul că oxigenul nu ajunge la țesuturi, vei resimți consecințele și la acest nivel.

Migrene sau stare de amețeală. Nivelul scăzut de oxigen e din nou de învinuit. Atunci când nu mai ajunge la creier, vasele de sânge se dilată, cauzând astfel presiune.

Palpitații. Atunci când întregului corp îi lipsește oxigenul, inima va trebui să muncească mai mult pentru a suplini acest deficit. Palpitațiile, murmurul cardiac sau chiar insuficiența cardiacă sunt consecințe directe ale acestui fenomen.

Sindromul „picioarelor neliniștite”. Deși experții nu au reușit să își explice acest fenomen, se pare că 25% dintre pacienții diagnosticați cu această afecțiune suferă și de lipsă de fier.

Pielea uscată și păr care cade masiv. Tot faptul că oxigenul ajunge mai greu la țesuturi este principalul motiv pentru care și pielea și părul tot sunt uscate și deteriorate, într-o stare aproape catastrofală.

Limbă iritată, inflamată sau palidă. Din nou, nivelurile scăzute de hemoglobină sunt cele care determină acest fenomen. Tot semne ale lipsei de fier pot fi și iritațiile sau crăpăturile din jurul gurii.

Unghii concave sau în formă de lingură (koilonychia). Deși destul de rar, acest fenomen este cu atât mai periculos cu cât poate reprezenta un semn al unei carențe mai grave de fier.

Lasă un comentariu