Care sunt cele mai mari utilitati ale capetelor de bara moto

Whitepress

Tot ce trebuie sa stim despre capete de bara moto!

Capetele de bara sunt parte din sistemul de suspensie ai motocicletei tale. Iar buna functionare a intregului amsablu inseamna sa ai mereu la dispozitie un set nou de capete de bara pentru motocicleta ta. In acest articol, vom vorbi mai multe despre cele mai importante utilitati ale acestor componente si cum pot ajuta ele la imbunatatire functionarii, la modul general, a motocicletei tale.

 

Cunosti ce sunt capetele de bara?

Daca esti un novice in arta sproturilor extreme, cu siguranta esti mai putin familiarizat cu aceste componenta din cadrul suspensiei motocicletei tale. De aceea, arunca un ochi asupra urmatoarelor informatii, pentru a fi pregatit asupra a ceea ce asteapta.

Capetele de bara sunt componente ale sistemului frontal de suspensie. Suspensia fata a unei masini este mult mai complicata decat suspensia spate, deoarece puntea fata este responsabila si de virarea masinii.

Capetele de bara sunt o parte vitala ale sistemului de directie dar si ale celui de suspensie.

Ele sunt gandite sa functioneze exact ca articulatia soldului si arata si asemanator. Ele au o bila si un soclu plin de rulmenti.

Ele conecteaza portfuzeta de btratul suspensiei asigurand libertate de miscare rotii si o frecare cat mai mica.

 

Schimb capete de bara

Schimbul capetelor de bara nu se face oricum, ci doar atunci cand se constata ca au un joc. De aceea, este de preferat sa ceri sfatul unui mecanic calificat sau sa te documentezi temeinic in aceasta privinta.

Capatul de bara este elementul sistemului de directie care este supus la cea mai mare uzura, find contactul direct al casetei/bieletei de directie cu roata.

Functionarea corecta a acestuia este extrem de importanta, deoarece are un impact mare asupra sigurantei in trafic. Daca avem joc in articulatia cu bila din capatul de bara, vom resimti vibratii in ghidon, iar directia va fi grav afectata. In acest caz, e recomandat sa inlocuiti ambele capete de bara. Verificati si starea celorlalte elemente de directie si suspensia vehiculului.

 

Cum se schimba capatul de bara?

Articulatia cu bila este elementul care se uzeaza facand necesara inlocuirea capatului de bara. Aceasta operatiune presupune ridicarea vehiculului, demontarea rotii, dezsurubarea capatului de bara din bieleta de directie si demontarea din portfuzeta.

Ce trebuie sa retinem? 

Atunci cand inlocuiti capatul de bara, este bine sa verificati celelalte componente ale directiei, deoarece acestea au o durata de viata similara. Daca s-a circulat mult cu un element uzat, este posibil ca acesta sa fi provocat uzura prematura si a altor elemente. Verificati si starea burdufelor de la bieletele de directie si inlocuiti-le atunci cand este necesar, acelasi lucru fiind valabil si pentru alte piese moto-scuter de importanta capitala. 

Dupa inlocuirea capatului de bara, este obligatoriu sa reglati geometria rotilor.

Cand cedeaza aceste componente?

Capetele de bara sunt garantate 100.000 de km sau atat spun constructorii ca pot merge fara probleme. Durata lor de viata este direct influentata de stilul de condus, conditiile de drum si conditiile meteo in care ruleaza masina. Ruperea capului de bara se produce datorita oboselii materialului sau a socurilor primite cu timpul.

Lasă un comentariu