Când pică Crăciunul anul acesta. Liber legal de Nașterea Domnului

0

Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători ale anului, sărbătorită în fiecare an pe 25 decembrie. Sărbătorile se apropie și toată lumea este interesată de zilele libere acordate în mod legal cu ocazia acestora. Vezi când pică anul acesta Crăciunul, dar și dacă ai liber cu această ocazie.

Liber legal de Crăciun

Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Nașterea Domnului are dată fixă și este rememorată în fiecare an la 25 decembrie. În anii trecuți, când Crăciunul pica spre sfârșitul săptămânii sau la începutul acesteia, românii aveau parte de o mini-vacanță, dar se pare că acum cade chiar în ziua de sâmbătă.

Conform legii, zilele de 25 și 26 decembrie sunt libere pentru toată lumea, dar, spre nefericirea multora, anul acesta sunt chiar în weekend. Deși toată lumea ar trebui să fie liberă de Crăciun, mai sunt unele domenii care au nevoie de angajați și în zi de sărbătoare, motiv pentru care aceștia sun chemați la muncă. Potrivit Codului muncii, angajații care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere.

Dacă nu se acordă zile libere, angajaţii care lucrează în zilele considerate libere vor primi bani în plus la salariu sau vor avea liber în altă zi, în funcție de cum decide angajatorul. În orice caz, toată lumea ar trebui să fie mulțumită la finalul acestui sezon de sărbători.

Cum ne pregătim de Crăciun

De Crăciun, cele mai importante sunt cadourile și cumpărăturile pentru masa cea mare. În mare parte, magazinele vor fi deschise până de Ajun, atunci fiind momentul în care românii fac cele mai multe achiziții. Există, totuși, și magazine deschise de Crăciun, dar sunt destul de puține.

Masa de Crăciun trebuie să fie plină de bunătăți, care mai de care mai gustoase. Gospodinele se apucă de bucatele pentru 25 decembrie cu câteva zile înainte, pentru a fi sigure că au suficient timp. Tradiția din mai multe zone ale țării spune că doar cozonacii sunt cei care trebuie pregătiți chiar în Ajun, pentru a ieși pufoși și gustoși.

Tot în Ajun se oferă și cadourile. Acestea fie se așază sub brad, așa cum se spune că le pune Moș Crăciun, fie se oferă personal, la o reuniune de familie, de prieteni.