Când începe Postul Crăciunului. Cele mai importante tradiții și obiceiuri din această perioadă

0

Postul Crăciunului este una dintre cele mai așteptate, de către credincioși, perioade din anul bisericesc. În fiecare an vine cu emoție și gânduri bune, curate, pentru cei care își doresc să se pregătească cu adevărat pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. Este o perioadă încărcată spiritual care durează nu mai puțin de 40 de zile. Deși este un post lung, Postul Crăciunului nu este foarte aspru.

Tradiții și obiceiuri din Postul Crăciunului

Această perioadă deosebit de importantă pentru credincioși este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții care s-au păstrat în timp și pe care mulți încă le respectă. Anul acesta, Postul Crăciunului începe pe data de 15 noiembrie și se termină pe 24 decembrie, în Ajunul Nașterii Domnului.

O superstiție legată de această perioadă spune că dacă în Postul Crăciunului este vreme caldă, ar trebui să ne așteptăm la o primăvară cu multe ploi. De asemenea, în unele zone ale țării, la sate, încă se respectă ritualurile pentru fetele nemăritate care vor să-și afle ursitul. În Ajun de Crăciun, fetele fierb crupe fără sare, pentru ca apoi să le așeze pe masă spre ospățul ursitorului lor.

Se spune că fata nemăritată care respectă această tradiție are toate șansele să se căsătorească în anul următor.

Cum ne pregătim pentru sărbătoarea Nașterii Domnului

În perioada Postului Crăciunului, tradiția spune că trebuie să ne curățim mintea și trupul, prin rugăciune și prin post, să fim mai buni, să ajutăm acolo unde este nevoie, să fim deschiși să învățăm lucruri noi și să avem grijă de aproapele nostru. Este o perioadă specială prilejuită de sărbătoarea Nașterii Domnului.

Postul în sine, abținerea de la mâncărurile de dulce, este foarte important. În cele 40 de zile de post, credincioșii evită carnea și produsele din carne, ouăle, lactatele și toate produsele care le conțin. Nu este un post foarte aspru, pentru că Biserica Ortodoxă face multe dezlegări la ulei și vin (în zilele de marți și joi), precum și la pește (în zilele de sâmbătă și duminică, până pe 20 decembrie, inclusiv).