Calendar ortodox 8 decembrie 2021. Este sărbătorit sfântul care vindecă toate bolile

0

Calendar ortodox 8 decembrie 2021. După Sfânta Muceniță Filofteia, în luna decembrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Cuvios Patapie, cunoscut pentru minunile pe care le făcea asupra celor bolnavi. Cine a fost, de fapt, acest mare sfânt, și cum trebuie să ne rugăm lui ca să ne ajute în tot și toate.

Sfântul Cuvios Patapie, sărbătorit miercuri, 8 decembrie

Toți credincioșii ar trebui să știe cine a fost acest mare sfânt și cât bine a făcut el celor credincioși. A ales viața călugărească și a trăit mulți ani în pustia Egiptului. Oamenii care au auzit care sunt virtuțile lui și au început să vină, cu mic, cu mare, să-l roage să le aline durerile și supărările. Sfântul Cuvios Patapie s-a temut de lauda oamenilor și s-a ascuns în Constantinopol, unde a ridicat o mică colibă în apropiere de Biserica Vlaherne.

Chiar și acolo a fost găsit de cei care aveau cu adevărat nevoie de el. Potrivit Tradiției, a mers la Sfântul Cuvios Patapie, un copil orb din naștere. I-a fost milă sfântului și s-a rugat la Dumnezeu, iar copilul a început să vadă.

Această minune l-a făcut cunoscut și vestit pe Sfântul Patapie în tot Constantinopolul, iar oamenii au început din nou să-l caute în număr mare spre a dobândi vindecare, mângâiere, dar și povață.

Troparul Sfântului Cuvios Patapie Glasul 8

Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, că este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Patapie, duhul tău.

În fiecare an, la data de 8 decembrie, credincioșii citesc Acatistul Sfântului Cuvios Patapie, tămăduitorul de cancer și multe alte boli.

Alți Sfinți sărbătoriți miercuri, 8 decembrie 2021

În afară de Sfântul Cuvios Patapie, la data de 8 decembrie, Biserica Ortodoxă îi cinstește și pe sfinții Apostoli din cel 70: Sosten, Apolo, Chifa, Tihic, Epafrodit, Cezar și Onisifor, precum și pe Cuviosul Părintele nostru Sofronie, episcopul Ciprului.

Este zi de post între două zile în care Biserica Ortodoxă face dezlegare: pe 7, de sărbătoarea Sfintei Mucenițe Filofteia, a făcut dezlegare la pește, iar pe 9, când este cinstită Zămislirea Sfintei Fecioare Maria, se face dezlegare la ulei și vin.