Calendar ortodox 24 decembrie 2021. Sfântă mare sărbătorită în Ajun de Crăciun

0

Ziua de 24 decembrie este una extrem de importantă, având în vedere că este Ajunul Crăciunului. Tot pe 24 decembrie este sărbătorită și o Sfântă extrem de importantă, căreia multe femei și bărbați îi poartă numele. Vezi ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți astăzi.

Sfânta Eugenia, 24 decembrie

În Ajunul Crăciunului, creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Muceniță Eugenia. O mulțime de femei și bărbați îi poartă numele acestei sfinte cu o poveste de viață specială. Era o fată cu o educație aleasă, remarcată pentru frumusețea ei și buna dispoziție pe care o împărtășea și celor din jur.

A fost curtată de multe ori, de tineri din familii înalte, dar niciodată nu și-a dorit să se așeze la casa ei pentru că îl iubea prea mult pe Dumnezeu și nu voia să se despartă de el. După ce a citit epistolele Sf. Apostol Pavel, Eugenia a fost atât de impresionată încât a început să-și dorească din tot sufletul să devină și ea creștină.

Deoarece tatăl ei i-a interzis cu desăvârșire acest lucru, a decis să plece de acasă.
Și-a schimbat identitatea, s-a dat drept bărbat și a dus o viață plină de credință. Odată, după ce ea devenise stareț, prin rugăciunile și îngrijirile ei a vindecat o femeie bolnavă. Ulterior, a reușit să îl convertească și pe tatăl ei la creștinism. Amândoi au murit din dragoste pentru Hristos.

Tradiții în Ajunul Crăciunului

În Ajunul Crăciunului, gospodinele pregătesc covrigi, colaci, cozonaci. Se spune că toate pregătirile se fac în ajun, pentru că doar așa vor rămâne proaspete. Până seara, când vin colindătorii, preparatele trebuie să fie gata, pentru a le putea da celor ce aduc în casele noastre vestea Nașterii Domnului.

Se spune că pentru a avea noroc, în decursul vieții, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun. În unele zone nu trebuie să deschizi deloc ușa în noaptea Sfântă, pentru că îți iese din casă norocul, în timp ce în alte regiuni se spune că vei fi urmărit de ghinion dacă nu îi primești pe colindători.

Se spune că în Ajun de Crăciun cerurile se deschid, dar această minune nu poate fi văzută decât de oamenii credincioși și buni la suflet. Putem primi semne divine, dar și semne de la cei din lumea dincolo, cărora le este dor de noi.
În zonele rurale, fetele apelează la un obicei special pentru a-și vedea ursitul. Astfel, lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate, astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă.