Calendar ortodox 20 decembrie 2021. Tradiții speciale de Ignat. Ce trebuie să faci în această zi ca să ai noroc la anul

0

Cele mai frumoase tradiții de Ignat. În fiecare an, pe 20 decembrie creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ignatie Teoforul. În tradiția populară, în această zi este Ignatul, când gospodarii sacrifică porcii din bătătură. La fel ca toate marile sărbători de peste an, și aceasta este plină de semnificații. Se spune că ceea faci în această zi îți poate influența norocul în anul următor.

Cele mai frumoase tradiții de Ignat

Pe 20 decembrie sărbătorim Ignatul, zi în care gospodarii sacrifică porcii din bătătură. Este un obicei vechi care se păstrează și în zilele noastre. Sacrificarea porcilor presupune un întreg ritual moștenit din bătrâni. Tradiția spune că în această zi sunt interzise activitățile care nu au legătură cu tăiatul porcului: nu se spală, nu se coase, nu se mătură, nu se fac munci în gospodărie.

Una dintre cele mai importante tradiții ține de faptul că porcul este pus cu faţa spre răsărit, iar pe capul lui se face semnul Sfintei Cruci pentru ca cei care vor consuma carnea animalului să fie sănătoşi.

Se spune că Ignat vindecă porcii de boală rea şi tot el este cel care vine să le anunţe moartea şi să le ia sufletele. În ziua lui Ignat, 20 decembrie, este bine să vezi sânge, ca să fii ferit de boli tot anul care vine. Cine se ceartă în ziua de Ignat va fi urmărit de ghinion tot anul următor.

Conform tradiției, cine nu are porc trebuie să taie măcar o găină în ziua de Ignat. Copiii familiei se mânjesc cu sânge de porc pe frunte ca să fie rumeni şi sănătoşi tot anul.

Cine a fost Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul

În fiecare an, la data de 20 decembrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Ignatie Teoforul despre care se știe că a fost episcop de Antiohia și a suferit moarte martirică la Roma, în timpul domniei împăratului Traian (98-117).

Numele de Teoforul are două semnificații: cel care a fost purtat de Dumnezeu sau cel care poartă pe Dumnezeu. Potrivit acestei interpretari, Igantie a fost copilul pe care Hristos l-a dat ca pilda de smerenie Apostolilor. A doua semnificație a acestui nume își are rădăcina în Tradiția care ni-l prezintă pe Igantie ca avândadu-L în inimă pe Hristos.