Calendar ortodox 2 ianuarie 2022. Rugăciunea care se citește în a doua zi din an

0

Calendar ortodox 2 ianuarie 2022. La o zi după sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, este o altă sărbătoare. Creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Serafim de Sarov și pe Sfântul Silvestru, episcopul Romei.

Calendarul ortodox al zilei de 2 ianuarie 2022

Conform Tradiției, Sfântul Serafim de Sarov s-a născut la 19 iulie 1759, în orașul Kursk din Rusia, primind la botez numele de Prohor. El a rămas orfan de tată la vârsta de 3 ani.

Când a împlinit 16 ani de mănăstire, cu binecuvântarea bătrânului său, egumenul Pahomie, Sfântul Serafim s-a retras la pustie, într-o chiliuță din desișul pădurii, aflată pe malul râului Sarovka, la câțiva kilometri de mănăstire.

Tradiția spune că Sfântul Serafim obișnuia să plece din chilia sa seara și priveghea toată noaptea în rugăciune, iar dimineața se întorcea la chilie și priveghea pe o altă piatra, până se întuneca. O mie de zile și o mie de nopți a făcut asta Sfântul Serafim.

A murit tot la rugăciune, în genunchi, cu mâinile încrucișate pe piept, în fața icoanei Maicii Domnului.

Rugăciune scurtă către Maica Domnului a Sfântului Serafim de Sarov. Rostește această rugăciune pe care Sfântul Serafim de Sarov o rostea către Maica Domnului, cea grabnic ajutătoare:

Atotmilostivă, Împărăteasa mea, Preasfantă Doamnă, Fecioară Preacurată, Născătoare de Dumnezeu, Marie, Maica lui Dumnezeu, singura şi neîndoielnica mea nădejde. Nu te scârbi de mine. Nu mă depărta, nu mă părăsi. Apără-mă, mijloceşte, auzi-mă, vezi-mă… Stăpână ajută-mă, iartă-mă, iartă-mă… Preacurată.

Sfinți sărbătoriți în a doua zi din an – 2 ianuarie 2022

În a doua zi din an, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe următori sfinți: Sfântul mucenic Taghen, Sfinții Teopempt și Teodota, Sfântul Cuvios Marcu cel surd, Sfântul mucenic Vasile din Ancira, Sântul Serghie și sfântul Teopist, Cuviosul părintelui nostru Cosma, arhiepiscopul Constantinopolului, făcătorul de minuni, precum și Mucenicului Zorz.

Cele mai importante sărbători din luna ianuarie 2022 sunt: Botezul Domnului, pomenirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și pomenirea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile Cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.