Calendar ortodox 10 decembrie 2021. La mulți ani celor care poartă acest nume de sfânt

0

Calendar ortodox 10 decembrie 2021. În ultima zi lucrătoare din această săptămână, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf care au trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Aflați mai multe despre sărbătoarea zilei, din rândurile care urmează.

Sfinții zilei în calendarul ortodox de vineri, 10 decembrie

În fiecare an, la data de 10 decembrie sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf. De asemenea, în această zi, Biserica Ortodoxă îi îndeamnă pe credincioși să țină post. Cei care nu postesc Postul Nașterii Domnului, este bine să postească în zilele de luni, miercuri și vineri, pentru sănătate și liniște în familie.

În zi de sărbătoare, după Răgăciunile Începătoare și Rugăciunea zilei de vineri, citiți și Troparul Sfinţilor Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf, dar nu înainte de a aprinde o lumânare sfințită.

Glasul 8
Cu înfrânarea omorând pornirile şi îndemnurile cele arzătoare ale patimilor, ucenicii lui Hristos au luat harul de a alunga urmările bolilor celor neputincioşi şi a face minuni, atât în viaţă, cât şi după moarte. Minune uimitoare cu adevărat! Că oase goale izvorăsc tămăduiri. Slavă Ţie, Singurului Dumnezeu şi Ziditorului.

Pe 10 decembrie, cei care poartă numele Marian își sărbătoresc onomastica pentru că în această zi Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Marian. Tot astăzi facem pomenirea Sfântului Ghemel, Cuviosului Părintelui nostru Toma Defurchinu, a Sfântului Eugeniu și a Sfântului Mucenic Teotecn.

Credincioșii se pregătesc pentru sărbătoarea Nașterii Domnului

Au mai rămas foarte puține zile până când vom sărbători Nașterea Domnului. Credincioșii se pregătesc trup și suflet pentru ziua de 25 decembrie. Până atunci, se ține post și se fac rugăciuni premergătoare marii sărbători. Până la Crăciun, Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește încă de șapte ori. Aceste zile sunt dedicate celor care țin post și care, doar în aceste zile, pot mâna pește și mâncare din pește.