Calendar ortodox 1 decembrie 2021. Un mare sfânt sărbătorit de Ziua Națională a României

0

Calendar ortodox 1 decembrie 2021. Prima zi din ultima lună a anului ni-l aduce în atenție pe Sfântul Proroc Naum al cărui nume se tâlcuiește prin odihnă sau mângâiere. Cei care trec prin suferință se roagă acestui mare Sfânt pentru a le lumina calea, a-i apăra de rău și a le oferi mângâiere.

Sfinții zilei în Calendarul Ortodox de miercuri, 1 decembrie

Sfântul Proroc Naum a trăit cu 460 de ani înainte de Hristos. El a fost cel care le-a vestit ninivitenilor că cetatea lor va pieri. Ninivitenii, care se pocăiseră în urma propovăduirii lui Iona, au revenit după puțin timp la faptele cele rele. Așa cum prevestise Sfântul Naum, cetatea lor a fost distrusă de un cutremur puternic. Sfântul Proroc Naum a trecut la cele veșnice la vârsta de 45 de ani.

Un alt sfânt cinstit de Biserica Ortodoxă în fiecare an, pe 1 decembrie, este Cuviosul Filaret Milostivul. Tradiția spune că acesta a trăit pe timpul împăraților Constantin și Irina, și era foarte înstărit. La un moment dat a sărăcit, dar nu s-a plâns și nu s-a supărat pe Dumnezeu. Înainte să moară, acest Sfânt și-a chemat rudele aproape și le-a dat sfaturi prețioase, pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte:

Să nu uitați, fiilor și rudeniilor, iubirea de săraci. Să cercetați pe cei bolnavi și pe cei din închisori! Să apărați pe văduve și pe orfani! Să nu poftiți lucrurile altora! Să nu lipsiți de la slujbele și liturghiile Bisericii! Și ca să spun pe scurt, să nu încetați de a face ceea ce m-ați văzut pe mine făcând, au fost cuvintele Cuviosului Filaret Milostivul.

Tot pe 1 decembrie sunt pomeniți următorii mari sfinți: Sfântul Mucenic Anania Persul, Sfântul Antonie cel Nou, Sfântul Onisim, arhiepiscopul Efesului și Sfinții părinți Anania și Solohon, arhiepiscopii Efesului.

Cele mai importante sărbători din luna decembrie

Luna decembrie este marcată de o serie de sărbători importante pe care credincioșii le respectă cu sfințenie. Prima mare sărbătoare din ultima lună a anului este cea dedicată Sfântului Ierarh Nicolae (6 decembrie, marcată în Calendarul ortodox cu o cruce roșie), urmată de sărbătoarea Nașterii Domnului (25 decembrie) și de Sfântul Arhidacon Ștefan cinstit de Biserica Ortodoxă pe 27 decembrie.