Bugetul statului va fi diminuat. Noutăți importante care îi vizează pe români, începând din 2022

0

Zi importantă în Parlamentul României. Guvernul va aproba rectificarea bugetului Trezoreriei Statului. Oficialii se întrunesc în ședință vineri, 10 decembrie, unde vor fi adoptate și alte proiecte de ordonanță de urgență. În ceea ce privește bugetul statului pe anul 2021, acesta va fi diminuat și la venituri și la cheltuieli.

Guvernul va aproba rectificarea bugetului Trezoreriei Statului

În proiectul de act normativ se prevede că Bugetul Trezoreriei Statului pe anul 2021,  se diminuează la venituri cu suma de 72.032 mii lei şi la cheltuieli cu suma de 52.014 mii lei, iar excedentul se diminuează cu sumă de 20.018 mii lei.

Precizăm faptul că Bugetul Trezoreriei Statului pe anul 2021 a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 970/2020, și publicat în Monitorul Oficial al României nr. 1.107 din 19 noiembrie 2020.

Tot în ședința de vineri va fi adoptat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice. În acest caz schimbarea constă în faptul că transmiterea declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese se va face exclusiv online către Agenția Națională de Integritate.

Persoanele în cauză vor folosi o platformă online care se numește e-DAI și care este gestionată de către ANI.

Declarațiile de avere și de interese pentru anul 2022 se pot transmite până la data de 31 decembrie 2022 cu semnătură electronică calificată sau cu semnătură olografă.

În nota de fundamentare a proiectului este explicat motivul pentru care au fost făcute aceste modificări:

(…) atingerea obiectivului privind dezvoltarea digitalizării sectorului public, obiectiv propus prin adoptarea Legii nr. 105/2020, dar si reducerea costurilor efectuate în prezent cu colectarea, prelucrarea şi depozitarea formularelor fizice, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Proiect important pe ordinea de zi a ședinței de Guvern: primăriile primesc bani pentru încălzire

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern vizează alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021 pentru unele unităţi administrativ-teritoriale. Cu alte cuvinte, primăriile vor primi bani pentru încălzire în iarna 2021-2022.

Vom aproba alocarea din Fondul de rezervă bugetară pentru plata cheltuielilor curente de care vor beneficia peste 100 de unități administrativ teritoriale din toate județele, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

În aceeași ședință va fi dezbătut și aprobat un proiect de lege dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale. Este vorba despre o serie de măsuri de ocrotire a acestor români cu nevoi speciale.