BNR a introdus noua bancnotă de 20 de lei, prima cu chipul unei femei

0

Banca Națională a României a introdus noua bancnotă de 20 de lei. Aceasta va fi pusă în circulație din 1 decembrie 2021 și este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care apare o personalitate feminină, și anume Ecaterina Teodoroiu.

BNR a introdus noua bancnotă de 20 de lei, prima cu chipul unei femei

„Suntem onorați să vă prezentăm în premieră imaginea bancnotei de 20 de lei, pe care este reprezentată eroina Ecaterina Teodoroiu. Vă reamintim că aceasta este prima bancnotă românească de circulație care redă portretul unei personalități feminine”, scrie BNR în mediul online.

„Ecaterina Teodoroiu a fost prima femeie ofițer din armata română și unul dintre eroii Primului Război Mondial, pierzându-și viața în timpul bătăliei de la Mărășești, în vara anului 1917. Pe reversul bancnotei este ilustrat Mausoleul de la Mărășești, un monument comemorativ impresionant, care constituie și astăzi una dintre cele mai importante mărturii ale luptei pentru Reîntregirea României”, mai notează BNR.

Noua bancnotă, prezentată de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, răspunde interesului public legitim, susținându-se, astfel, egalitatea de gen și rolul major al personalităților feminine în istoria și societatea românească.

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv. Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917) și un element floral reprezentând un buchet de brândușe.

BNR introduce în România prima bancnotă cu chipul unei femei. Cine a fost Ecaterina Teodoroiu
BNR introduce în România prima bancnotă cu chipul unei femei. Cine a fost Ecaterina Teodoroiu

În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României. Pe reversul bancnotei, compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin.

„În sfârșit, era și timpul ca o personalitate feminină să fie redată pe o bancnotă românească. Avem femei excepționale în istoria noastră, iar o formă de a le onora sacrificiul pentru țară este și portretul lor pe o bancnotă”, a comentat cineva.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranță, unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.

Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României, informează Digi 24.

Totodată, începând cu 1 decembrie 2021, Banca Națională va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă în anul 1881 de Banca Națională a României.

Tirajul pentru această emisiune numismatică este de 30.000 bucăți. Prețul de vânzare al replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă în anul 1881 de Banca Națională a României este de 100 lei.