Dormitul intr-un mod adecvat este esential pentru intregul organism, iar modul in care dormim poate afecta sanatatea noastra generala. Exista multe variabile atunci cand vine vorba de somn, iar cercetatorii spun ca cele trei pozitii principale sunt: dormitul pe o parte, pe spate sau pe burta. Cu toate acestea, dormitul pe partea stângă poate aduce multe beneficii. Iata ce ar trebui sa stiti despre beneficiile dormitului pe partea stângă.
Prevenirea arsurilor nocturne
Daca suferiti de boala de reflux gastroesofagian (GERD) sau regurgitare acida, dormitul pe partea stanga poate ajuta la prevenirea arsurilor nocturne. Acest pozitionare plaseaza stomacul sub sfincterul cardiac, responsabil pentru conectarea esofagului cu stomacul. Prin pozitionarea stomacului sub sfincterul cardiac, conținutul din acesta nu va fi capabil sa curga înapoi in esofag, reducand astfel simptomele de reflux acid.
Imbunatatirea functiei splinei
Simpla pozitionare pe partea stângă poate ajuta la imbunatatirea functiei splinei. Aceasta este situata pe partea stânga a corpului si face parte din sistemul limfatic. Gravitatea sporeste fluxul sanguin catre splina, imbunatatind astfel functia acesteia. Astfel, poziționarea pe partea stanga ajuta la filtrarea impuritatilor din sange.
Ajuta ficatul
Dormitul pe partea stângă ajuta la evitarea aglomerarii ficatului, care se afla pe partea dreapta a corpului. Prin dormitul intr-o astfel de pozitie, substanțele și toxinele sunt neutralizate de ficat inainte de a fi mutate din corp sau acumulate in ficat.
Imbunatatirea drenajului sistemului limfatic
Sistemul limfatic are rolul de a elimina impuritatile si toxinele din organism. Dormitul pe partea stângă permite acestui sistem sa se scurga in canalul toracic, plasat pe partea stângă, mult mai bine. Prin urmare, aceasta pozitie ajuta la accelerarea si facilitarea eliminarii toxinelor din organism.
Beneficiu pentru femeile gravide
Multe femei gravide cred ca este mai bine sa doarma pe partea dreapta, insa pozitionarea pe partea stângă aduce mai multe beneficii, mai ales in ultimul trimestru. Dormitul pe aceasta parte ajuta la reducerea greutatii asupra ficatului si la imbunatatirea circulatiei sangelui.
Ajuta la functionarea corecta a inimii
Expertii recomanda dormitul pe partea stângă pentru ca partea stângă a inimii pompeaza sange spre corp, facilitand astfel functionarea corecta a inimii in timpul somnului. De asemenea, aceasta pozitionare ajuta sistemul circulator sa utilizeze gravitatea ca beneficiu.
Imbunatatirea eliminarii produselor reziduale
Supapa ileocecal, care conecteaza intestinul mare si cel mic, se afla pe partea stânga a corpului. Dormitul pe aceasta parte ajuta produsele reziduale sa treaca de la intestinul mic la cel mare, permitand gravitatii sa-si faca lucrarea si sa stimuleze miscarile intestinului.
In concluzie, dormitul pe partea stângă poate aduce multe beneficii organismului nostru. Deoarece somnul este atat de important, ar trebui sa acordam mai multa atentie pozitiei in care dormim si sa incercam sa pozitionam corpul intr-un mod cat mai benefic pentru organismul nostru.