Beneficii pentru sănătate și cum să îl crești în grădina ta

eduard

Pelinul – Beneficii pentru sănătate și cum să îl crești în grădina ta
Pelinul este o plantă străveche cu o lungă istorie în medicina tradițională. Utilizat de secole în Imperiul Roman și în timpul dinastiei Han din China, pelinul a fost folosit pentru tratarea malariei, stimularea creșterii părului și chiar prelungirea duratei de viață. Cercetările actuale explorează eficacitatea sa în tratarea bolilor precum boala Crohn și malaria. Deși sunt necesare mai multe studii clinice, există câteva beneficii potențiale ale pelinului care merită atenția noastră.

Pelinul este cunoscut pentru proprietățile sale benefice în problemele digestive. Un mic studiu din 2014 a constatat că consumul de pelin poate stimula digestia. Participanții care au băut apă amestecată cu un extract de pelin au avut un răspuns fazei cefalice, ceea ce a crescut producția de enzime gastrice și a sprijinit digestia. Cu toate acestea, cercetările suplimentare sunt necesare pentru a confirma aceste rezultate.

Un mic studiu clinic a arătat că pelinul poate avea potențiale beneficii antiinflamatorii și poate ajuta la ameliorarea durerii la pacienții cu osteoartrită. Consumul a 150 mg de extract de pelin de două ori pe zi timp de 12 săptămâni a condus la reducerea semnificativă a durerii. Este important de menționat că aceste rezultate sunt preliminare și este necesară continuarea cercetărilor în acest domeniu.

Studiile referitoare la beneficiile pelinului în tratarea bolii Crohn oferă rezultate mixte. În unele studii, s-a constatat că un supliment pe bază de pelin poate îmbunătăți calitatea vieții și accelera procesul de vindecare în cazul pacienților diagnosticați cu boala Crohn. Cu toate acestea, alte studii nu au ajuns la aceleași concluzii, și anume că pelinul poate induce și menține remisiunea clinică. Este important să consulți medicul înainte de a încerca acest tratament.

ATENȚIE LA EFECTELE NOCIVE: Pelinul poate avea efecte secundare grave, cum ar fi hepatita, pierderea auzului și erupții cutanate. De asemenea, este contraindicat femeilor însărcinate sau care alăptează și persoanelor epileptice, deoarece poate provoca crize și poate afecta eficacitatea medicamentelor anticonvulsivante. Este important să discuți cu medicul înainte de a utiliza suplimente pe bază de pelin.

Pelinul poate fi utilizat și în alte scopuri, precum gestionarea tulburărilor digestive și creșterea dorinței sexuale. Este disponibil sub formă de tinctură și poate fi găsit în magazinele naturiste. Asigură-te că urmezi instrucțiunile de administrare și că consulți medicul înainte de a utiliza orice formă de pelin.

Cum să cultivi pelinul în grădina ta
Pelinul poate fi o adiție frumoasă și utilă în grădina ta. Iată câteva sfaturi despre cum să îl plantezi și să îl cultivi:

Plantare și îngrijire
Pelinul poate fi plantat în orice loc cu soare, pe aproape orice tip de sol, cu excepția celor prea umede. Dacă solul tău este greu, poți opta pentru un pat de grădină supraînălțat pentru a permite un drenaj mai bun. Urmărește nivelul de umiditate al solului și asigură-te că nu rămâne prea umed pentru perioade lungi de timp.

Tăiere și întreținere
Pelinul poate fi tuns în mod regulat pentru a promova o creștere sănătoasă și pentru a îndepărta florile moarte. Plantele mai în vârstă pot fi tăiate puternic în primăvară pentru a promova frunzișul nou și argintiu.

Boli și dăunători
Pelinul este în general rezistent la boli și dăunători datorită uleiurilor sale care resping insectele. Cu toate acestea, pământul prea umed poate afecta aspectul plantei. Asigură-te că solul se usucă între udări pentru o creștere sănătoasă.

Inmultire
Pelinul poate fi înmulțit prin butași preluați în timpul verii. Butașii trebuie să aibă aproximativ 10-15 cm și trebuie plantați într-un amestec de nisip pentru înmulțire. Acești butași se vor înrădăcina și vor putea fi transplantați în aproximativ șase luni.

Cu aceste informații, ești pregătit să începi să îți cultivi propriul pelin în grădina ta. Asigură-te să acorzi atenție instrucțiunilor de administrare și să consulți un specialist înainte de a utiliza pelinul în scopuri medicinale.

Lasă un comentariu