Amendă de 10.000 de lei pentru șoferi dacă fac un lucru banal pentru mulți! Legea a intrat în vigoare de ieri

eduard

Amendă de 10.000 pentru șoferi dacă fac un lucru banal! Legea 280/2023 a intrat ieri în vigoare, astfel că șoferii vor trebui să aibă grijă de acum înainte unde parchează.

În caz contrar, se pot alege cu o amendă uriașă, de până la 10.000 de lei. Așadar, este complet interzis să parchezi pe pe locurile destinate femeilor însărcinate.

Potrivit Legii 280/2023, care a intrat recent în vigoare, femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii de până în cinci ani vor avea locuri de parcare dedicate (la fel ca persoanele cu handicap), iar folosirea acestora de către alte categorii de șoferi va fi sancționată cu amenzi care se vor încadra tot între 2.000 și 10.000 de lei.

Noua lege prevede ca femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii mici au prioritate atât la casieriile/ ghişeele/ casele de marcat ale unităților comerciale publice sau private ori la cele ale instituțiilor publice, cât și la serviciile oferite de acestea, cu excepția situațiilor în care există deja case de marcat ori ghișee speciale speciale pentru categoriile de persoane amintite, prevede noul document legislativ.

Instituțiile publice și magazinele au obligația să amenajeze locuri de parcare destinate special acestor persoane. Totodată, este datoria angajaților magazinelor și instituțiilor publice să pună afișe prin care să anunțe prioritatea de care beneficiază femeile însărcinate sau persoanele însoțite de copii mici. Aceste reglementări trebuie puse în practică de către instituțiile publice și magazine până la data de 22 aprilie 2024.

Noua lege prevede și locuri de parcare speciale. Așadar, dacă numărul locurilor disponibile este mai mare de 10, trebuie amenajate spații destinate parcării vehiculelor folosite de femeile însărcinate sau de persoanele însoțite de copii.

De asemenea, legea prevede faptul că orice persoană care observă încălcarea acestor prevederi poate sesiza autoritățile.

Lasă un comentariu