Medicul primar cardiolog Gheorghe Cerin a atras atenția, în cadrul unui podcast, asupra greșelilor frecvente pe care oamenii le fac la prima masă a zilei și a explicat ce alimente ar trebui excluse pentru un mic-dejun considerat cu adevărat sănătos.
Specialistul a subliniat că o alimentație necorespunzătoare reprezintă una dintre cauzele esențiale ale afecțiunilor cardiace, motiv pentru care le recomandă tuturor pacienților săi o atenție sporită la dietă.
Printre principalele alimente pe care medicul le consideră nepotrivite pentru micul-dejun se numără cerealele. Acesta a argumentat că prima masă a zilei ar trebui să fie formată din alimente sățioase, cu un profil nutrițional complex.
„Noi mâncăm cereale. Sunt integrale, dar au amidon. Adică au zahăr. Foarte mult. La 100 grame de cereale am cam 60 de grame de zahăr. Deci, pentru că asta e marketing, le-am mâncat, m-am dus la serviciu. Nu ne gândim. Deci eu trebuie să mănânc alimente consistente, dar să fie complexe. Să aibă tot ce trebuie. Să aibă vitamine, să aibă proteine, să aibă acizi grași esențiali. Păi, care ar fi variantele? Peștele, dar nu are săruri minerale”, a detaliat Gheorghe Cerin în podcastul „Fain și simplu”, moderat de Mihai Morar.
O altă categorie de produse pe care medicul cardiolog recomandă să fie evitată este cea a lactatelor cu conținut redus de grăsimi. El a argumentat că alegerea acestora în detrimentul variantelor mai grase, bazată doar pe numărul de calorii, este o greșeală.
Gheorghe Cerin a explicat mecanismele prin care organismul gestionează consumul de grăsimi. „Păi, dar de ce să mă feresc de grăsime? Ne-ntoarcem de unde am plecat. Care-i problema că are brânza grăsime? Dacă doar 30% din aia se va sfârși în grăsimea mea. De ce? Este problema iaurtului 0.0% grăsime. De ce să mănânc iaurt 0.0% grăsime când există iaurt cu 5%, chiar și cu 9-10% cremă de iaurt grecesc? Nu? De ce? Că are calorii?”, a întrebat retoric medicul.
Acesta a adăugat că organismul uman are o capacitate limitată de a procesa grăsimile, fiind reglat de semnale naturale. „Capacitatea noastră de a metaboliza, de a procesa alimentele grase vegetale sau animale, este limitată de o cascadă de evenimente, de la cantitatea de bilă pe care ficatul poate să o producă și așa. Linia asta tehnologică este limitată. Și când eu am saturat această linie tehnologică, mașina umană are un semnal. Pe care și dumneavoastră îl știți, îl știu și eu. Se numește greață. Să vreau să mănânc, nu mai pot. Și dacă vine unul și îmi pune pistolul și eu mănânc în continuare, mașina umană are al doilea semnal de la bunul Dumnezeu. Vărsătura”, a conchis specialistul.